100 jaar Stadsschouwburg Haarlem met o.a. de week van Freek de Jonge

Stadsschouwburg Haarlem 100 jaar De week van Freek, foto Leontine Splinter
Stadsschouwburg Haarlem 100 jaar De week van Freek, foto Leontine Splinter

De Stadsschouwburg van Haarlem bestaat in 2018 honderd jaar. Met als gastprogrammeur Boudewijn de Groot wacht een veelbelovend programma. Een voorproefje daarvan kregen donateurs en andere genodigden op maandagavond 14 mei j.l.

Stadsschouwburg Haarlem 100 jaar: De Krijtkring, foto Leontine Splinter
Stadsschouwburg Haarlem 100 jaar: De Krijtkring, foto Leontine Splinter

Jaap Lampe opende de avond door het maken van enkele streetdance-achtige capriolen. Waarom hij dat deed? ‘’Omdat we dit jaar de wereld op zijn kop gaan zetten ter ere van onze honderdjarige Stadsschouwburg Haarlem.’’

Historie 100 jarige Stadsschouwburg Haarlem
In korte lijnen schetste Jaap Lampe de historie van de 100 jarige Stadsschouwburg. Deze dankt haar ontstaan aan een destijds anonieme mecenas. In 1914 schonk hij 250.000 gulden voor de bouw van een theater.
Hij stelde wel eisen. Architect van der Steur moest de opdracht krijgen. Andere eisen waren o.a. een loge voor de commissaris van de koningin en de locatie. In september 1918 vond de opening plaats. Pas 50 jaar later werd de naam van de anonieme geldgever bekend. Hij was oud raadslid Jan Krol.

Pierrot Lunaire
Na deze introductie volgde Pierrot Lunaire. Dat zijn electric-achtige bewegingen op de melodie van iets wat zich het best laat omschrijven als gesproken gezang. De zinnen zijn bizar zoals: ‘’Een wijn die met de ogen wordt gedronken.’’ De woorden zijn van Albert Giraud (1860-1929) en de melodie van Arnold Schönberg (1874-1951)
Tijdens de uitvoering in Wenen op 31 maart 1913 reageerde het publiek met boes en bahs, maar ook met bravo’s. Uiteindelijk ontaardde dit in een vechtpartij. Daarbij gaf Oscar Strauss een aanwezige een ferme vuistslag. ‘’Dat is het beste geluid, dat ik vanavond hoorde’’, stelde een ander. Het optreden staat bekend als het ‘’Skandallkonzert.

100 jarige Stadsschouwburg regelmatig verliefd
Ondanks haar leeftijd van 100 jaar raakt de Stadsschouwburg Haarlem nog steeds verliefd, met haar in vlam rakende hart voor jonge gezelschappen en artiesten. Op het programma voor het komend seizoen staan dan ook:
● Het Nationale Theater; Het Hary Ape Showm, Onze Straat, het Duel i.s.m. Toneelgroep Oostpool en De Vrekkin i.s.m. NTjong.
● Scapino ballet Rotterdam; komt met drie programma’s Twools, Pas de Deux i.s.m. Michiel Borstlap en All hands on deck i.s.m. Wëreldbänd. Het balletgezelschap gaat met het publiek ook een gesprek aan over de essentie van dans.
● Nederlands Blazersensemble; In de Philharmonie tijdens het Festival De 48 uur van…met Das Lied von der Erde en een programma in de Kleine Zaal Desert Blues en in de Stadsschouwburg Symmetries.
• Lonneke van Dort; In 2017 Winnares vcan het Amsterdam Kleinkunstfestival wegens haar prikkelende kijk en op actuele problematiek en sterke liedteksten;
• Anneke van Giersbergen; glaszuivere sopraan die zichzelf op de gitaar begeleidt, Meeslepend en ontroerend op een lekker ritme.

De Krijtkring: knallend muziektheater
Een van de hoogtepunten voor het nieuwe seizoen is het ontroerende ‘’de Krijtkring’’, Dit wordt een familievoorstelling in de sfeer van een rockconcert. Knallend muziektheater. Spanning, humor en emotie wisselen elkaar in razend tempo af.
Regisseur is Liesbeth Coltof van de Toneelmakerij en componist is Frederique Spigt. Het betreft een bewerking van het meesterwerk van Bertolt Brecht (1898-1956) over een door een kind beleefd oorlogsdrama. Een meeslepend dilemma neigend naar het Bijbelverhaal van koning Salomo en de om een kind twistende moeders, Met als leidende vraag is: ‘’als jij een kind vond zou jij dan voor hem zorgen?’’

De Week van Freek
Ook Freek de Jonge viert in 2018 een jubileum, Op 20 juni 2019 staat hij maar liefst 50 jaar op het toneel. Dat viert de 100 jarige Stadsschouwburg Haarlem met ‘’de week van Freek’’. De week opent op 14 juni met een masterclass kleinkunst met jonge talenvolle Haarlemse amateurs.
Op 19 juni vertelt Freek over zijn werk. Wat wil hij bijvoorbeeld bewerkstelligen bij het publiek? Ook komt er een middag met Jan Brokken. Evenals Freek is ook Jan een domineeszoon. Een van de vragen is: ‘’Waarom staan we zo in de wereld?’’

Hoogtepunten volgens Boudewijn de Groot
Als hoogtepunten voor het komende seizoen noemt Boudewijn de Groot:
● De Krijtkring van De Toneelmakerij; familievoorstelling met de adem van een rockconcert;
● De Vader van Hans Croiset en Johanne ter Steege e.a . Theaterhit over het gevecht tegen Alzheimer;
● Nederlands Dans Theater; Significant Moments; het danstheater bestaat 40 jaar en onthaalt daarom een oude vriend: Aexander Ekman;
● Caligula van Theater Utrecht; een interpretatie van ‘’Caligula’’ van Albert Camus; Wordt de jonge keizer steeds krankzinniger of onderwerpt hij zijn onderdanen aan ene gruwelijk experiment?
● Scapino Ballet Rotterdam & Wereldband; ALL hands on deck: spectaculaire combinatie van dans, humor slapstick, muziek en theater. .

.
100 jarige Stadsschouwburg Haarlem een verrijking voor de stad
De Haarlemse burgemeester Jos Wienen noemt de 100 jarige Stadsschouwburg Haarlem ‘’een verrijking voor de stad’’. ‘’De Schouwburg is een plek waar je terecht kunt voor ontroering, verrassing, humor en satire, een plek van ontspanning en een blik van inspiratie.’’ Zo staat te lezen in het prachtige jubileummagazine.

Stadsschouwburg Haarlem 100 jaar; de keuze van Boudewijn de Groot
Stadsschouwburg Haarlem 100 jaar; de keuze van Boudewijn de Groot

Stadsschouwburg Haarlem
Stadsschouwburg Haarlem

Stadsschouwburg Haarlem
Stadsschouwburg Haarlem

Artikel links