1969 1e mens op de maan, nu in Omniversum, alsof je het zelf meemaakt

De lancering van Apollo II
De lancering van Apollo II

50 jaar geleden zette Neil Armstrong als eerste mens zijn voet op de maan. Pas onlangs werd nooit eerder vertoond beeld- en geluidmateriaal ontdekt. Dat leidde tot de spectaculaire film ‘Apollo II’ onder regie van Tod Douglas Miller.

Neil Armstrong, eerste mens op de maan
Neil Armstrong, eerste mens op de maan

Filmstrook voor filmstrook van 70 mm werd 50 jaar gelden opgeslagen en vervolgens vergeten. 60 blikken in totaal met nooit eerder vertoonde beelden over de laatste uren voor de lancering, Plus 10.000 uren geluidsreconstructie.

Je voelt de spanning
Dankzij dit herontdekt materiaal van de NASA-missie uit 1969 beleef je die eerste bemande maanreis als het ware zelf mee. Je voelt de spanning toenemen vanaf het voorbereiden tot en met de lancering, landing en terugkeer.
Je volgt Buzz Aldrin, Neil Armstrong en Michael Collins. Buzz en Neil daalden in de maanlander Eagle af naar het maanoppervlak. Michael bleef achter in het ruimtevaartuig Columbia dat rond de maan cirkelde.

Meeslepend
Beide gebeurtenissen slepen je mee naar die eerste voetafdruk op de maan. “Een kleine stap voor de mens, een grote sprong voor de mensheid”, volgens Neil Armstrong.
Regisseur Tod Douglas Miller vond het materiaal uitermate geschikt voor grootbeeldprojectie in het Omniversum. Daar zie je de ruimtereis op het 840 vierkante meter grote doek ondersteund door 36 luidsprekers. Het is alsof jezelf die onvergetelijke reis maakt.

Scott Mllican
Oud NASA-medewerker Scott Millican was er echt zelf bij. Hij trainde de Apollo astronauten voor hun vlucht naar de maan en begeleidde hen. ‘Steeds wanneer ik deze beelden zie, beleef ik het opnieuw en raak ik ontroerd.’

Bekroond
Apollo 11 won op het Sundance Film Festival 2019 de Documentary Special Jury Award for Editing.

Wist je dat
Wist je dat de Apollo II gemaakt is met uitsluitend herontdekt archiefmateriaal?

Vanaf 27 juni draait de film ook in de bioscoop


Scott Millican in het Omniversum na voorstelling Apollo II, foto: Marianne Visser van Klaarwater
Scott Millican in het Omniversum na voorstelling Apollo II, foto: Marianne Visser van Klaarwater

Artikel links