Auteur Erik Verdonck (L) & meester-brouwer Rudi Ghequire (R)
(Fotograaf portretfoto’s: Maarten Devoldere)
Brouwerij Rodenbach is 200 jaar jong. In 1821 hielden Alexander, Ferdinand Gregoor, Pedro en Amalia Rodenbach de Roeselaarse brouwerij boven de doopvont. Anno 2021 is Rodenbach dé wereldreferentie in Vlaams roodbruin bier. Alles hierover lees je in het jubileumboek van RodenbachR
Rodenbach dankt haar unieke smaak aan het rijpen op één van de 294 legendarische eikenhouten foeders. Ruim 137 medailles behaald op toonaangevende bierwedstrijden bevestigen de topkwaliteit. Naar aanleiding van deze verjaardag verschijnt het rijkelijk geïllustreerde tweeledig jubileumboek ‘Rodenbach schenkt & schrijft geschiedenis’.
Culinaire toepassingen
Het eerste deel van het boek focust onder andere op de bieren, de brouwerij, de horeca en de culinaire toepassingen. In het tweede deel komt de bijzondere familie Rodenbach aan bod. Het geslacht Rodenbach kende in zijn rangen militairen, dichters, schrijvers, brouwers, ondernemers, maar ook pragmatische revolutionairen en politici die zelfs een rol speelden bij de totstandkoming van België.
Dit en zoveel meer heeft auteur Erik Verdonck voor de volgende generaties in het boek “Rodenbach schenkt en schrijft geschiedenis” (320 pagina’s) vastgelegd.
Dit ‘Coffee Table Book’ komt midden juni op de markt. Het boek bevat onder andere 12 strippagina’s van de hand van de Roeselaarse striptekenaar Jimmy Hostens en talloze unieke archiefbeelden, het wordt uitgegeven door TDM en wordt verkocht bij Standaard Boekhandel
Vlaams roodbruin bier
De lezer krijgt inzage in de geheimen van het streekgebonden Vlaams roodbruin bier. Rodenbach meester-brouwer Rudi Ghequire en biersommelier Luc De Raedemaeker onderzoeken het aroma- en smaakprofiel.
Aan de toog en aan tafel‘
Aan de toog’ zoomt in op een aantal horecazaken waar Rodenbach rijkelijk vloeit. ‘Aan tafel’ brengt een ode aan de culinaire kwaliteiten van de Rodenbach bieren.
De culinaire rubriek vervolgt met 10 chefs die telkens een klassiek recept met Rodenbach naar hun hand zetten.
Brouwen, mouten en stoken
In het hoofdstuk ‘Brouwen’ komt de rijke geschiedenis van de brouwerij aan bod. We reizen terug naar de 18e eeuw want op de huidige locatie in de Spanjestraat bevond zich toen al een brouwerij.
Alle mijlpalen passeren de revue: de oprichting door de Rodenbachs, de verkoop aan Pedro Rodenbach en zijn echtgenote Regina Wauters,
Brouwerij Rodenbach telt 294 eikenhouten foeders waarin het bier rijpt.
Rodenbach meester-brouwer Rudi Ghequire schetst het belang van de rijping op hout. We vernemen verder dat de kuipers van de brouwerij de foeders onderhouden en nieuwe foeders bouwen. Of hoe eeuwenoude traditie vandaag voortleeft. Ook hier lees je de commentaar van binnen- en buitenlandse bierexperten. De rubriek eindigt met een beschrijving van het bezoekerscentrum in de brouwerij.
Rodenbach schrijft geschiedenis
‘Rodenbach schrijft geschiedenis’ brengt het unieke verhaal van de familie Rodenbach. De lezer ontdekt meteen een stuk nationale geschiedenis. Alexander en zijn broers Constantin en Pedro speelden namelijk een belangrijke rol in het ontstaan van België.
Constantin Rodenbach werd arts in Brugge, publiceerde over geneeskunde en psychiatrie, volgde Alexander in zijn verzet tegen koning Willem I en liet als volksvertegenwoordiger de wet stemmen die Oranje-Nassau verdreef van de Belgische troon.
Pedro Rodenbach nam de brouwerij – en stokerij – over, samen met zijn echtgenote, brouwersdochter Regina Wauters die beide bedrijven feitelijk runde. Pedro was een vechtjas. Hij vergezelde Napoleon naar Rusland, bevocht later Napoleon in Waterloo aan de zijde van de Hollanders.
“Rodenbach schenkt en schrijft geschiedenis” van Erik Verdonck wordt uitgegeven door TDM en is vanaf 12 juni te koop bij Standaard Boekhandel.
Prijs hardcover € 29,95.
De Nederlandstalige-, Franstalige- en Engelstalige versies zijn vanaf eind juni ook beschikbaar via: www.s-hop.be