5 dingen die je niet wist over oranje paprikas

Rood, geel, oranje, groen – we hebben allemaal een favoriet, maar hier zijn vijf dingen die je nog niet wist over oranje paprika’s waardoor je ze de volgende winkelbeurt misschien wél mee naar huis neemt.

pixabay CC
pixabay CC1. Oranje paprika’s zijn de zoetste van allemaal
Oranje paprika’s hebben de zoetste smaak van alle zoete paprika’s, wat waarschijnlijk de reden is dat kinderen er zo gek op zijn! Ze zijn sappig en hebben een natuurlijke smaak. Bovendien behouden ze hun kleur tijdens het koken waardoor ze een frisse en kleurrijke toevoeging zijn voor hippe bowl-gerechten en traditionele barbecues.

2. Ze zijn een geweldige bron van vitamine C
Oranje paprika’s bevatten maar liefst drie keer meer vitamine C dan sinaasappels. Dat is fijn om te weten, gezien vitamine C bekend staat om zijn ziektebestrijdende, celbeschermende en bindweefselopbouwende kwaliteiten.

3. Oranje paprika’s zijn uitstekend voor de ogen
Een groot Amerikaans onderzoek naar leeftijdsgerelateerde oogziekten concludeerde dat specifieke carotenoïden, zoals luteïne en zeaxanthine, een enorm effect hebben op de gezondheid van het oog. Oranje paprika’s bevatten tien keer meer zeaxanthine dan andere groenten en fruit en zijn ook een goede bron van luteïne. Hier ga je dus echt wel beter door kijken!

4. Ze worden in veel medicijnen gebruikt
Van zoete paprika’s en paprikapoeder is bekend dat ze de eetlust stimuleren, de spijsvertering helpen en de bloedsomloop verbeteren. Maar weinig mensen weten dat capsaïcine, dat wordt gewonnen uit zoete paprika’s, de basis vormt van verschillende pijnstillende zalfjes en medicijnen tegen artritis.

5. Oranje paprika’s zijn vrij van pesticiden en worden duurzaam geteeld
Oranje paprika’s worden in Europa gekweekt in kassen, waar insecten zoals lieveheersbeestjes en wespen worden ingezet om de planten te beschermen tegen ongedierte. Om de groei te optimaliseren, gebruiken de telers duurzame, geothermische warmte. Ook wordt het teveel aan water en voedingsstoffen verzameld en hergebruikt.