50PLUS eist excuses van RIVM-baas wegens uitspraak over zorgprofession

Foto Patricia Steur
Foto Patricia Steur

In een interview met de NOS suggereerde Jaap van Dissel van het RIVM dat de coronabesmettingen in verpleeghuizen te wijten waren aan het opleidingsniveau van zorgprofessionals. Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS, vindt dit ongelofelijk en een schande. Zij wil dat Van Dissel zijn excuses aanbiedt aan de zorgprofessionals van verpleeghuizen.

“Jaap van Dissel noemt het opleidingsniveau van verzorgenden in de ouderenzorg één van de oorzaken van de verspreiding van corona onder verpleeghuisbewoners in de eerste coronagolf,” aldus Liane den Haan van 50PLUS.

Onbegrijpelijke uitspraak
“Een onbegrijpelijke uitspraak gezien de uitspraken die hij in april van dit jaar zelf deed. Toen stelde Van Dissel dat de dagelijkse zorghandelingen (zoals wassen, aankleden, verpleegtechnische zorg en het helpen met eten) prima zonder beschermende middelen konden worden gedaan, mits de verzorgenden en de bewoners geen klachten hadden.”

Onacceptabel
Naast ANBO, ActiZ gaf ook 50PLUS toen al direct aan dat dat onacceptabel was. Om besmetting met het coronavirus te voorkomen, is het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen een vereiste bij de zorg voor verpleeghuisbewoners. “De mensen die in verpleeghuizen wonen zijn immers de meest kwetsbare mensen in onze samenleving,” stelt Liane den Haan. “Die moet je niet onnodig aan dit soort risico’s willen blootstellen.”

Tekort aan persoonlijke bescherminsgmiddelen
Er was destijds (in de eerste coronacrisis) een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Den Haan: “Daardoor bleef het RIVM volharden in een ‘njet’. Het zou niet nodig zijn. En nu zien we waar dat toe heeft geleid.
Na de eerste coronacrisis is het advies door het RIVM wel aangepast, maar een excuus is er nooit gekomen. Sterker nog, nu zegt Van Dissel dat het aan het opleidingsniveau van de verzorgenden in deze verpleeghuizen ligt. Dat kan toch niet waar zijn. Ons zorgpersoneel verdient waardering en respect. Geen veeg uit de pan. Vanuit 50PLUS vind ik dat de RIVM-baas zijn excuses moet maken.”
Artikel links
 ANBO