Smullen van visgerechten. Luisteren naar de verhalen van vissers. Wandelen langs maritieme locaties. Dat is l’Ostendaise. Van 28 juni 2013 tot en met 30 september 2014 ontdek je de maritieme delicatessen vanuit de Noordzee tot op je bord.
Stoer en onbeweeglijk blikt de visser vereeuwigd in het monument van de zeelieden over de Noordzee. Dankzij zijn rijke visvangst ontwikkelde Oostende zich tot een welvarende plaats. De oesters uit haar kwekerij werden zelfs uitgevoerd naar de tsaar van Rusland.
De zee gaf en de zee nam. Aan de achterkant van het zeeliedenmonument staat ingetogen de visser als een symbool voor hen die op zee bleven.
Visserskaai
Even verder bij de vistrap ruikt het naar gebakken vis en zilte haring. Aan de overzijde bevindt zich de visserskaai. Nog in de jaren 1960 vormden visrestaurants hier een aangesloten lijn van 1 km. Nog steeds kan je hier smullen van vis, maar de tijden zijn veranderd.
In ruim een eeuw daalde het aantal vissers van honderd eind 19e eeuw naar twintig in 1985 naar nog maar zes nu. ‘Of we de vijfde generatie halen, betwijfel ik’, zegt een visser. ‘’Als kleine zelfstandige kunnen we niet opboksen tegen die grote jongens die in hun schepen als fabrieken de zee leegvissen.’
Verse Noordzeevis
Om de vis als streekproduct voor Oostende en de kust te behouden dagen de vissers elke maand de chefkoks in Oostende uit tot een creatief menu met vis van de maand. Zo smulden wij in Bistro Mathilda van superdelicate langoustines, gevolgd door een zeetong in een bisque van langoustines.
Ook minder bekende vissen staan op het menu. Zoals steenbolk, pollak en hondshaai uit de Noordzee. Daarmee maken koks en vissers de consument bewust van niet-alledaagse vissoorten en van de uitputting van bekende vissen, zoals helaas ook tong.
Op bepaalde dagen schuift de visser bij je aan aan tafel om te vertellen over zijn boeiend leven op zee. Ook kent l’Ostendaise het onderdeel ‘Vissen op Zee’. Zo maak je kennis met de volledige visketen; van vangst tot bord.
Het Parfum van Oostende
Op de vistrap even voorbij het monument van de zeelieden koop je voor 10 euro een kilo garnalen. Aan de kade liggen enkele vissersboten. ‘Vroeger boetten vissers op de kade hun netten. In die tijd woonde aan de overkant de schilder James Ensor (1860-1949)’, vertelt een voormalige visser.
De impressionistische schilder Ensor hield van Oostende als zijn muze en inspiratiebron. Hij hield van de stad met zijn vele mensen, de woeste golven van de Noordzee, het carnaval dat de straten jaarlijks nog meer opfleurde. Nu neemt de digitale stadwandeling ‘het parfum van Oostende’ je mee naar 18 door Ensor geliefde locaties. o.a. wandeling Het Parfum van Oostende, duur 90-120 minuten, prijs 7 euro
Maritieme wandelingen
Binnen het kader van l’Ostendaise neemt een maritieme wandeling je mee naar locaties om zelf het echte Oostende vissersleven te ervaren. Daarnaast geven infosessies een kijkje achter de schermen van de vismijn.
Via het monument van de zeelieden en de vistrap voert de maritieme wandeling naar een gratis overzetboot. Binnen tien minuten vaart deze naar het eiland van fort Napoleon. Eenmaal aan de overkant vertellen plateaus op houten planken banken alles over de historie.
Na de zomer van zijn bezoek in 1810 besloot Napoleon een fortengordel te bouwen rond de stad. Twee kwamen er slechts tot stand. Het ene kreeg de naam Fort Napoleon en is nu een museum. Daar voert den spannende rondleiding met audiogids of Ipod je terug naar de tijd van Napoleon.
Restaurant Fort Napoleon
Daarna is het goed toeven in het restaurant Fort Napoleon. Met zijn uitstekende keuken doet het mee aan l’Ostendaise. Zo smulden we op het zonnige terras van een overheerlijk vismenu. Het voorgerecht bestond uit verse langoustines in hun gemakkelijk uit te lepelen hulsje. Daarbij risotto en bisque. Tong met aardappelpuree vormde het hoofdgerecht. Zalig.
Kortom: l’Ostendaise is een echte aanrader!!