Magazine » Wandelen, fietsen & natuur (402 artikelen) » Natuur (261 artikelen)
Dit jaar is het Jaar van de Bij. Deze insecten staan sterk in de belangstelling, vooral vanwege hun rol als bestuiver. Honingbijen vervullen een belangrijke economische rol in bijvoorbeeld de fruit- en zaadteelt. Recentelijk is onrust ontstaan omdat bijenvolken ogenschijnlijk zonder duidelijke oorzaak verdwijnen en onze gewassen in de toekomst wellicht niet meer bestoven kunnen worden. Naast de honingbij komen in Nederland ruim 350 soorten wilde bijen voor.
Op een dertigtal hommels na leven de meeste wilde bijen niet sociaal maar solitair. Dit betekent dat elk bijenvrouwtje apart een nestje maakt en daar haar eieren legt op een balletje stuifmeel. Omdat veel wilde bijen specifiek stuifmeel halen bij bepaalde planten, en deze daarbij bestuiven, spelen ze een belangrijke rol in de Nederlandse ecosystemen. Ook met de wilde bijen gaat het slecht: veel soorten staan op de rode lijst en hebben bescherming nodig. Gelukkig krijgen wilde bijen steeds meer aandacht, bijvoorbeeld van tuinbezitters en terreinbeheerders, maar ook van onderzoekers.
De Nederlandse Entomologische Vereniging heeft een themanummer van het tijdschrift Entomologische Berichten gemaakt over wilde bijen. In twintig artikelen worden allerlei aspecten van de biologie en ecologie van bijen besproken. De inleidende artikelen gaan over het hoe en waarom van het Jaar van de Bij, de diversiteit binnen deze insectengroep en de bedreigingen waaraan ze bloot staan. Dan zijn er onder andere bijdragen over de nestbiologie, parasitaire soorten in bijennesten, toegespits natuurbeheer, bloembezoek, de effecten van honingbijen op wilde bijen in natuurgebieden, en het aanbieden van allerlei soorten nesthulp (bijenhotels) voor bijen in de tuin.
Het bijna 150 pagina’s dikke themanummer is voortreffelijk geïllustreerd door enkele topfotografen en biedt een schat aan informatie voor natuurliefhebbers en -beschermers.