Aardbeien beschermen maag tegen alcohol

Gezondheid > Gezondheid

(563 artikelen)

BAARN – Als je graag een stevige borrel drinkt is het verstandig om flink aardbeien te eten. Uit onderzoek bij ratten blijkt namelijk dat het eten van aardbeien de schadelijke effecten van alcohol op de maag vermindert.

Een onderzoeksteam met Italiaanse, Servische en Spaanse onderzoekers kwam tot die conclusie. De aardbeien beschermen het slijmvlies in de maag. Volgens Sara Tulipani, onderzoeker aan de Universiteit van Barcelona, komt dit niet alleen door de antioxidanten in de aardbeien. “De aardbeien zijn ook in staat om antioxidanten en enzymen in het lichaam te activeren.”
Een ontsteking van het maagslijmvlies kan veroorzaakt worden door alcoholconsumptie, maar ook door virale infecties of bepaalde geneesmiddelen.

Een voedingspatroon rijk aan aardbeien zou dus wellicht ook maagziekten kunnen voorkomen. De vrucht vertraagt volgens de onderzoekers de vorming van maagzweren. De Italiaanse hoofdonderzoeker Maurizio Battino van de Marche Polytechnic University denkt dat aardbeien ook tijdens ziekte de schade van het maagslijmvlies kunnen verminderen.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.