Abaya en hoofdoek

Om nog even terug te komen op de discussie wat betreft mijn mening over de kleding van HM en Maxima, onderstaand een column uit de Volkskrant van Afshin Ellian.

Afshin Ellian (1966) is hoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Universiteit van Leiden. Elke maandag, woensdag en vrijdag vindt u hier een bijdrage van deze dwarse dichter en denker, die sinds 1989 in Nederland woont. Tot 1 januari 2008 verzorgde Ellian deze blog als duo met Leon de Winter. De laatste wilde weer tijd (en een leeg hoofd) om zijn roman af te maken, dus hij haakte – tijdelijk – af (bekijk hier de oude blogs van Ellian & De Winter). De Winter blogde vanaf de begindagen (november 2004) op deze site, onder de naam Het Vrije Westen. Het is nu aan Ellian om de idealen en vrijheden van de Westerse cultuur te verdedigen.

Moskeebezoek koningin Beatrix was provocatie

dinsdag 10 januari 2012 11:00

Door haar eigen provocatie is de Koningin nu onderwerp van spot

Begrijp me niet verkeerd: ik ben een Oranjefan! En daarom maak ik me ernstig zorgen over de houding van onze vorstin. Laten we kijken naar het bericht:

‘Koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima bezoeken zondag in het emiraat Abu Dhabi de Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahayan-moskee. Voor het bezoek zijn koningin Beatrix en prinses Máxima volgens moslimgebruik van top tot teen bedekt.’

Abaya
Wat droeg de Koningin: een abaya. Alle Arabische vrouwen in de golfregio, en vooral in Saoedi-Arabië, zijn verplicht om een abaya te dragen. De vraag is nu of het verplichten van een abaya en een hoofddoek als symbool van vrouwenonderdrukking mag worden beschouwd.

Ja, ik vrees van wel, anders hadden ze vrouwen de vrijheid gegund om zelf te bepalen hoe ze in de samenleving aan anderen willen verschijnen.

Hoe zou de Koningin hierover denken? Ik kan me nauwelijks voorstellen dat zij op een andere manier denkt. Zou Beatrix het goed vinden dat de vrouwen in de moordende hitte van Arabië een abaya en een hoofddoek moeten dragen? Nee, dat denk ik niet. Beatrix is een moderne geëmancipeerde vrouw.

‘s Lands eer
Nu werpt René van Rijckevorsel in zijn commentaar terecht de vraag op: ‘Maar wat hadden Koningin en Prinses dan moeten doen? Bij een staatsbezoek geldt allereerst: ‘s lands wijs, ‘s lands eer – Wilders weet er alles van.’

Wat hadden ze moeten doen? Hadden ze een andere keuze? Ja, ze hadden een hele simpele keuze: ze hadden niet naar die moskee hoeven gaan.

Ik kan me niet voorstellen dat de sultan aan Nederland voorstelt dat de Koningin een moskee moet bezoeken. Heeft de majesteit daarom gevraagd?

Bedrijfsleven
Velen denken wellicht dat een moskeebezoek meer contracten oplevert voor het Nederlandse bedrijfsleven. Wie dit beweert, kent de Arabische miljonairs niet. Ik ken ze wel. Ze gaan zelden naar een moskee.

Weet u waar ze te vinden zijn? Bars, discotheken en andere leuke uitgaansgelegenheden in de westerse wereld. Ze willen geld verdienen. Niets meer en niets minder. En dat is precies de reden dat het islamitische Iran en Al-Qa’ida dit soort regimes als afvallige regimes beschouwen.

Miljoenencontract
En denkt u echt dat een Arabische miljonair vanwege een bezoek aan de moskee en het dragen van abaya een miljoenencontract zou ondertekenen met de Rotterdamse haven? Als deze theorie waar is, zou iedereen geheel vrijwillig naar een moskee gaan.

Laten we elkaar niet voor de gek houden. De Arabische machthebbers hebben koningin Beatrix niet gevraagd om naar een moskee te gaan. Dat heeft haar hofhouding voorgesteld, of bepaalde kringen rond Buitenlandse Zaken. Zij vinden het leuk om een moskee te bezoeken. Fijn, dat moeten zij in hun eigen tijd doen, maar niet verpakt in een formeel bezoek van het staatshoofd. Daarvoor bestaat het begrip vakantie!

Provoceren
Waarom deed de majesteit het dan? Om te provoceren. Het bezoek aan een verre moskee was een binnenlands politiek signaal. Haar directe omgeving heeft deze provocatie bedacht. Door deze provocatie is het staatshoofd nu onderwerp van allerlei geintjes – zoals de bijtende persiflage in De Wereld Draait Door.

Was het dat allemaal waard? Nee. Laten we de zakelijke aspecten van een dergelijk bezoek niet overdrijven. Beschouw de Arabische machthebbers en miljonairs niet als emotionele figuren. Ze zijn primair zakenmensen en als ze goede winstgevende of geopolitieke redenen hebben, doen ze zaken met ons.

Daarvoor zijn Beatrix en de Nederlandse staat niet nodig. De Koningin zou vanwege haar positie de zakelijke contacten kunnen vergemakkelijken. Maar dat is nog geen contract, daarvoor zijn goede wederzijdse economische redenen onontbeerlijk.

Hilversum
Dezelfde hofhouding die deze provocatie heeft bedacht, indoctrineert het volk via Hilversum. Alsof de Arabieren zonder deze provocatie geen contracten zouden aangaan met de Nederlandse bedrijven. Soms heb ik het gevoel dat onze regenten ons als achterlijke onderdanen beschouwen.

Nogmaals: onze monarchie moet worden beschermd tegen de vrienden en de hofhouding van koningin Beatrix. Het blijft vreemd dat koningin Beatrix als staatshoofd telkens verdraagzaamheid en de naleving van de mensenrechten van het Nederlandse volk eist. Maar ze is zelf wel bereid om de meest verwerpelijke symbolen en staten eer te bewijzen.

Lieve Beatrix, dit zit velen dwars.

PS, majesteit: Een lange elegante jas met een bijna alles bedekkende hoed waren afdoende geweest voor een bezoek aan deze moskee. U moet ook niet vergeten dat deze in het nauw gedreven eenzame machthebbers meer dan ooit willen worden erkend door westerse staatshoofden.

Afshin Ellian

Bron Volkskrant