Activiteiten bij Royal Delft voor oud en jong dankzij Ali B en ANBO

Op de foto: Liane den Haan (ANBO), Ali B en Henk Schouten (Royal Delft)
Op de foto: Liane den Haan (ANBO), Ali B en Henk Schouten (Royal Delft)

Samen zijn en samen dingen doen. Het mag weer. Dat bracht Rapper Ali B op een leuk idee. Samen met de ANBO en Royal Delft bedacht hij leuke ativiteiten waaraan jong en oud samen mee kunnen doen. Locatie: het culturele erfgoed Delfts Blauw.

Ali B: “Ik wil mensen uit verschillende generaties graag met elkaar verbinden. En dat willen Royal Delft en ANBO ook. Samen zijn en samen dingen doen, daar maak je herinneringen mee. Als ik mijn kinderen met mijn moeder samen zie, dan vind ik dat het mooiste dat er is.”

Cultureel erfgoed
Delfts Blauw is Nederlands cultureel erfgoed. Niet alleen Nederlanders, maar ook veel toeristen komen uit de hele wereld naar ons land om in te zien hoe het aardewerk wordt gemaakt en met de hand wordt beschilderd volgens eeuwenoude traditie.

Samen kunst maken verbindt
Ali B: “Het is toch fantastisch om – samen met je (klein)kind – zelf een Delfts Blauw tegeltje te schilderen. Te ontdekken hoe je dat doet. Samen een kunstwerk maken, dat geeft een band. En dat kan vanaf nu. ANBO en Royal Delft gaan ouderen aanbieden om thuis, met hun kinderen of kleinkinderen, een Delfts Blauw tegeltje te beschilderen. Met speciale verf en de bijzondere penselen die de meester-schilders in Delft ook gebruiken. En als ze willen, kunnen ze natuurlijk ook samen naar het museum en de fabriek komen om daar te zien hoe het iconische Delfts Blauw wordt gemaakt.”

Herinneringen ophalen
Al sinds 1653 wordt bij Royal Delft Delfts Blauw met de hand gemaakt en beschilderd. Naast het met eigen ogen zien van de ambacht in de fabriek kunnen bezoekers tegenwoordig ook in het bijbehorende museum kennismaken met de geschiedenis van Delfts Blauw. Daarbij kunnen (groot)ouders vertellen over hun herinneringen aan vroegere tijden. Ook onder het schilderen van een tegeltje komen er vast verhalen boven. Bijvoorbeeld aan de hand van wijsheden of spreekwoorden die je vaak op tegeltjes ziet.

Verschillende activiteiten
Royal Delft en ANBO gaan niet alleen in de zomervakantie samenwerken om oud en jong een leuke tijd te bezorgen; de samenwerking is voor het hele komende jaar. Met allerlei verschillende activiteiten gericht op het verbinden van generaties.

Artikel links