Magazine » Gezondheid (597 artikelen) » Gezondheid (479 artikelen)
Meldt de bijberkingen van uw medicijnen, die u ervaart. Het is van het grootste belang….
ACHTERGROND – Medicijnen kunnen vreemde maar ook zeer ernstige bijwerkingen veroorzaken. Iedere dag wordt er in elk ziekenhuis wel iemand opgenomen vanwege medicijnproblemen.
Daarom roept Agnes Kant van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb gebruikers in een landelijke campagne op om bijwerkingen te melden op www.lareb.nl . Het centrum begint vandaag met een landelijke campagne.
Geneesmiddelen worden uitgebreid getest. Hoe kan het dan dat ernstige bijwerkingen over het hoofd worden gezien?
Agnes Kant: “Medicijnen worden goed onderzocht. Maar ze worden getest op een beperkte groep mensen en tijdens een beperkte periode. Je weet dus wel veel over de effecten van het middel, maar niet alles. In de testgroep zitten relatief weinig vrouwen, ouderen en bijna nooit kinderen en zwangeren. Hoe zij op het medicijn reageren, weten we dus niet volledig. Daarnaast worden medicijnen ook wel bij andere klachten gebruikt dan waar ze oorspronkelijk voor gemaakt zijn. Daardoor kunnen ze een andere uitwerking hebben. Vaak hebben mensen meerdere gezondheidsproblemen en slikken ze verschillende medicijnen door elkaar. Dat kan de werking ook sterk beïnvloeden. Daarom moet de veiligheid van medicijnen bewaakt worden.”
Waarom is het zo belangrijk dat iedereen zijn bijwerkingen meldt?
“Dan kun je veel sneller zien of een middel soms gevaarlijk is. Daar kan dan rekening mee worden gehouden bij het voorschrijven. Bij niet zulke ernstige bijwerkingen kan de bijsluiter worden aangepast. Een enkele keer moet een medicijn zelfs helemaal van de markt worden gehaald. We willen drama’s als de softenonaffaire van vijftig jaar geleden voorkomen. Dit geneesmiddel werd aan zwangere vrouwen gegeven tegen ochtendmisselijkheid maar zorgde ervoor dat er kinderen met niet volgroeide armen en benen werden geboren. Destijds was er geen goed meldingssysteem, het duurde dus relatief lang voordat het verband tussen de misvormingen en het geneesmiddel werd ontdekt.
Wereldwijd zijn er toen 12.000 kinderen door softenon gehandicapt geboren. Nu worden de meldingen gebundeld. Dat gebeurt niet alleen bij Lareb maar ook bij de Wereldgezondheidsorganisatie. Hierdoor gaan de alarmbellen veel eerder af. Melden maakt medicijngebruik dus veel veiliger.”
Noem eens enkele andere ernstige bijwerkingen.
“Bij de pijnstiller vioxx kan hartfalen optreden. Dat gebeurde misschien niet op grote schaal maar is zeker niet de bedoeling. Het middel werd daarom van de markt gehaald. Sommige bijwerkingen worden pas ontdekt als een grote groep mensen het medicijn gebruikt. Zo is er een antischimmelmiddel itraconazol dat heel zelden een alvleesklierontsteking kan veroorzaken. Dat is gevaarlijk. Het gebeurt niet vaak maar een arts moet er wel aan denken als iemand tegenover hem zit die dit middel gebruikt en klaagt over buikpijn.”
Er zijn vast ook heel vreemde en bijzondere bijwerkingen van medicijnen gemeld.
“Jazeker, van een middel tegen epilepsie dat valproïnezuur bevat kregen sommige mensen spontaan krullen in het haar. Er bestaat ook een middel tegen Parkinson, pergolide. Mensen die dit slikken kunnen ontremd gedrag gaan vertonen. Die ontwikkelen een gokverslaving of worden seksueel ontremd en doen verzorgenden seksueel getinte voorstellen.
Een ander voorbeeld is een slaapmiddel zolpidem. Gebruikers kunnen hiervan gaan slaapwandelen. Maar tijdens dat wandelen blijken ze gewoon te gaan puzzelen en thee te zetten. Iedereen snapt dat het gevaarlijk kan zijn als slapende mensen het gas aanzetten.”
Waarom begint Lareb met deze campagne?
“Veel mensen weten niet dat ze bijwerkingen kunnen melden, laat staan waar en waarom dit belangrijk is. Vooral apothekers en ander hulpverleners melden bijwerkingen nu op lareb.nl . Patiënten kunnen dingen heel anders ervaren dan deskundigen. Een middel kan jeuk veroorzaken. Dat lijkt misschien niet zo erg, maar jeuk kan echt heel erg naar zijn. Ook zulke dingen zijn wel belangrijk om te weten.”
Bron Tubantie en Radio 1