Alles over winterbanden voor je auto

Heb jij al nagedacht over de aanschaf van winterbanden? Het is net herfst, maar je kunt je beter zo vroeg mogelijk oriƫnteren, zodat je goed beslagen ten ijs komt. De belangrijkste reden om winterbanden te kopen is veilig rijden tijdens winterse omstandigheden. Maar waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf? Welke zijn goed?

Voorbereiding
Ondanks de vlakke wegen en zachte winters in Nederland, zijn winterbanden de veiligste keuze. De ANWB heeft een winterbandentest. Daarin kun je onder meer lezen welke winterbanden goed zijn en wat hun adviesprijs is. Zo ben je goed voorbereid. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een band voldoende profiel heeft. Bij een winterband adviseert men een minimum van 4 mm.

Het nut van winterbanden
Rubber wordt bij lage temperaturen hard en veel minder elastisch. Bandenfabrikanten maken daarom twee verschillende type banden: de winterband voor lage temperaturen en de zomerband voor hoge temperaturen. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden en bevatten een grote hoeveelheid lamellen in het profiel. Met deze lamellen kunnen ze sneeuw min of meer vastpakken. Zo heb je veel meer grip met de auto.

Wanneer kies je voor winterbanden?
Winterbanden zijn geschikt voor automobilisten die in de winter elke dag met hun auto de weg op gaan. Ga je op wintersport? Dan is het ook verstandig winterbanden aan te schaffen, aangezien je met zomerbanden niet veilig op sneeuw en ijs kunt rijden. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden. Heb je geen winterbanden als er sneeuw of ijs ligt? Dan kun je beter je auto laten staan. Winterbanden zijn onmisbaar voor een veilige rit bij gladheid door ijzel of sneeuw. Bij droog of regenachtig weer in de winter heb je geen winterbanden nodig. Wist je dat op sneeuw met zomerbanden de gemiddelde remweg op lage snelheid al meer dan twee keer zo lang is als met winterbanden? En meer dan vijf keer zo lang als met zomerbanden op een droge weg. Let er op dat je ook met winterbanden je snelheid en volgafstand aan moet passen om veilig te kunnen rijden.

All seasonbanden
Naast winter- en zomerbanden bestaan er ook 4-seizoenenbanden (all season). Met dit type band kun je het hele jaar rijden. Hij is beter dan een zomerband in de winter maar ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen. Winterbanden doen het altijd beter op een besneeuwde helling. Met all season banden zal de grip al gauw tekort schieten en wordt het nogal moeilijk om op een besneeuwde helling weg te rijden vanuit stilstand. All seasonbanden zijn wel geschikt in Nederland voor bijvoorbeeld een tweede auto waarmee je niet op wintersport gaat. Sowieso moet je met deze banden je rijstijl aanpassen en kun je beter kiezen voor winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Bron: ANWB