In een bomvolle Olofskapel in Amsterdam opende festival directeur Raymond Borsboom op 6 december Amsterdam Light Festival 2013-2014. Na de opening scheepten de aanwezigen zich in voor een rondvaart langs de spectaculaire lichtkunst van de Water Colors.
Gedurende 45 dagen waan je je in Amsterdam in een waar lichtparadijs met als hoogtepunt Water Colors. De vaarroute voert in totaal langs zeventien kunstwerken van (inter)nationale lichtkunstenaars, zowel gerenommeerde artiesten als jonge talenten. “een spel van licht, water en wind’, zoals aanjager Felix Gutman het noemt.
Vooral de wind speelde op 5 december het festival nogal parten. Niet alleen Sinterklaas maar ook de kunstwerken leden onder de winstoten van soms wel 130 km per uur.
Fly’s Eye Dome
Zo is bij het Centraal Station gelegen ingenieuze kunstwerk ‘’Fly’;s Eye Dome” van Buckminter Fuller voor 75% af. Duidelijk zichtbaar is de ronde koepel als prototype voor een mobiel en modulair huiskoepel.
Als fylosoof wijdde Fuller zijn leven aan het verbeteren van de wereld. Zijn bekendste vinding is de aardbolvormige koepel met zijn structuur van driehoeken en ongelooflijke draagkracht tegenover een maximale volume.
Temporal Tower
De storm vertraagde ook het werk Temporal Tower van Todd van Hulzen (1967, VS/Nederland). Deze valt naar verwachting na het weekend te bewonderen. De toren is een reïncarnatie van de Haringpakkerstoren.
Deze nam tot het begin van de 19e eeuw een prominente plek in op de Prins Hendrikkade. Herbouwd met licht e nagenoeg even groot als het origineel staat de Temporal Tower nu op precies dezelfde plek.
Digital Origami Tigers
Ook het kunst werk Digital Origami Tigers bij Sea Palace liep schade op. Het bestaat uit twee tijgers. Om het Chinese Nieuwjaar te vieren in Custome House te Sydney begonnen ze in 2010 aan een wereldreis. Nu zijn ze onderdeel van het Amsterdam Light Festival.
De tijgers zijn geadopteerd door het Wereld Natuur Fonds om de bedreigde status van de tijger onder de aandacht te brengen. Ze zijn een combinatie van gerecyclede materialen, aluminium en barrisol.
Astera
De Water Colour liep verder geen schade op. Bij het Hilton schittert in al haar pracht de Astera van de Franse studio T.I.L.T.Deze studio doet onderzoek naar licht en overlapping met kunst, architectuur en ruimte.
Overdag is het werk zilverachtig en reflecterend maar ’s nachts verandert het in een sprookje. Gekleurde stralen schieten vanuit haar hart over de stekelige structuur,
Het werk is genoemd naar de astera, een verre familie van de distel in het platteland. Deze wilde bloem paste zich aan aan het leven in de stad met soms wel een hoogte van tien meter. Het is een bloem van de nacht. Na zonsondergang bloeit ze op om de schoonheid van haar oneindige kleuren te tonen.
Reflections
Adembenemend is de Hermitage met op zijn gevel geprojecteerd het kunstwerk Reflections van de Oostenrijkse lichtartieste Teresa Mar. Haar inspiratiebron is de huidige expositie ‘’Gaugain, Bonnard, Denis: een Russische liefde voor de Franse kunst.”
In d stijl van de Russische kunstenaars creëert Mar een projectie van vallende herfstbladeren en stromend water. Dit weerspiegelt haar fascinatie voor de natuur, door haar bezongen als de ware artiest.
Big Tree
Speels maar ook indrukwekkend is de Big Tree van de Franse kunstenaar Jacques Rival bij de Amstel sluis. De grote boom heeft met led-verlichte takken in allerlei kleuren.
Natuur, stad en lichttechnologie komen samen in dit werk. Hiermee symboliseert Rivat aan de Amsterdamse grachten en haar vele vertakkingen.
Illuminade – 12 december van start
Naast de Water Colors vaarroute is er ook de Illuminade wandelroute, een prachtig aanbod van lichtkunstwerken die te voet te zien zijn in de Plantagebuurt. De wandelroute start op 12 december 2013 en is dagelijks te bezoeken tot en met 5 januari 2014 van 17:00 tot 22.00. De route telt vijftien kunstwerken met o.a. Our House van Tom Dekyvere (1985, België) en Lightscape van Blauwe Uur.
Twee projecten
Twee crowdfunding projecten zijn onderdeel van Amsterdam Light Festival. We Light Amsterdam is een project waarbij 1,100 (bed)lampjes gebruikt worden om Amsterdam te laten shinen in de donkere winterse dagen. Stichting Nieuwe Helden vraagt iedereen om een bijdrage te doen aan dit sociale project en bed- en/of bureaulampjes uit te lenen.
Het tweede project, Vaarwel/Last words van kunstenaars Machteld Aardse en Femke Kempkes, toont de brieven geschreven zijn door joodse mannen, vrouwen en kinderen tijdens de tweede oorlog, op de gevel van de Hollandse Schouwburg.