ANBO dringt aan op verplicht dragen mondkapje in de thuiszorg

Gisteravond deden thuiszorgmedewerkers en hun beroepsvereniging V&VN bij het actualiteitenprogramma EenVandaag de oproep om in de wijkverpleging medische mondkapjes verplicht te stellen. ANBO steunt deze oproep, want er wonen in Nederland bijna 600.000 kwetsbare ouderen die thuiszorg krijgen. En zonder beschermingsmiddelen kunnen zij ernstig ziek raken door besmetting met het coronavirus.

Het is nog steeds niet verplicht dat thuiszorgmedewerkers beschermende middelen, zoals medische mondkapjes, dragen als aan het werk zijn. Terwijl ze zorg verlenen op minder dan 1,5 meter afstand en de kans dus bestaat dat het coronavirus wordt overgedragen. Zeker omdat een wijkverpleegkundige op één dag meerdere kwetsbare ouderen bezoekt en tussen het ene en andere bezoek geen tijd heeft om zich te ontsmetten of andere kleding aan te trekken.

Thuiszorg bezoekt iedere dag meerdere mensen
Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Wij hebben in april en augustus al aangegeven dat het belangrijk is dat er beschermende middelen worden gebruikt: zowel in verpleeghuizen als in de thuiszorg. Sterker nog: wij vinden dat niet alleen medewerkers, maar ook bezoekers een mondkapje moeten dragen en op 1,5 meter afstand moeten blijven van hun naaste. Dat is natuurlijk niet zo fijn en anders dan normaal, maar het is belangrijk als we het coronavirus willen stoppen.”

Bijna 600.000 ouderen lopen risico op besmetting
Premier Rutte gaf gisteren aan dat iedereen vanaf nu dringend wordt geadviseerd om in alle openbare ruimtes binnen een mondkapje te dragen. Liane den Haan: “Waarom dan niet in de thuiszorg? Ik begrijp daar helemaal niets van. Bijna 600.000 kwetsbare ouderen lopen zo meer kans om corona te krijgen, dan nodig is. Mijn oproep is dan ook: kabinet, verplicht mondkapjes in de thuiszorg en voorkom veel ellende.”

Artikel links