ANBO en ledenparlement FNV onder voorwaarden akkoord me pensioen-stels

Het ledenparlement van de FNV en ANBO gaan akoord met het nieuwe penbsioenstelsel. Maar wel met de eis dat er maatregelen komen voor de periode tot het nieuwe stelsel in gaat.

Het nieuwe stelsel op 1 januari 2026 in werking treden. Het FNV-bestuur heeft weliswaar toegezegd dat die periode moet worden verkort, maar bij pensioenfondsen als het ABP (het grootste fonds van Nederland) klinkt het geluid dat dat helemaal niet kan.

Wel het zuur niet het zoet
ANBO vindt dus dat er een goed beleid moet komen voor de tussenliggende tijd. “Zoals we eerder hebben gesteld: gepensioneerden krijgen anders al het zuur van het huidige systeem, maar zullen het zoet van het nieuwe systeem nooit proeven”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.

Laat gepensioneerden niet in de kou staan
Volgens het huidige voorstel van minister Koolmees zouden miljoenen gepensioneerden volgend jaar 3 tot 5 procent moeten inleveren van hun pensioen. Bovendien komen er – door technische aanpassingen – nog eens behoorlijke kortingen aan.
“Dat is onacceptabel”, zegt Den Haan. “De politiek moet echt kijken hoe het beter kan voor de mensen die al twintig procent van de koopkracht van hun pensioen hebben moeten inleveren, terwijl de pensioenpotten verdubbelden tot 1500 miljard euro. Dat kan en dat moet! Wij willen graag helpen om dit probleem op te lossen

Artikel links