ANBO geef bij beperkt bezoek en avondklok extra aandacht aan senioren

Nu het kabinet heeft besloten tot slechts één bezoeker (gaat per direct in) en een avondklok (mits de Kamer instemt), doet ouderenorganisatie ANBO een dringende oproep: families, ga met elkaar in overleg hoe je toch in contact kunt blijven met je (groot)ouders op leeftijd.

De aangescherpte coronamaatregelen kunnen het gevoel van eenzaamheid bij sommige ouderen natuurlijk verder versterken, bijvoorbeeld nu (klein)kinderen na het werk niet meer even langs opa en oma kunnen. Dat betekent dat die maatregelen in ieder geval zo kort mogelijk moeten duren om verder sociaal isolement van die ouderen te voorkomen.

Ook moet de invoering van die extra maatregelen samengaan met een oproep om in contact te blijven met ouderen, bijvoorbeeld via videobellen of andere creatieve oplossingen. ANBO vraagt de overheid om dit in haar campagne mee te nemen.

Ga met elkaar in overleg

Zelf geeft de ouderenorganisatie families het advies: ga met elkaar in overleg hoe je ook onder deze nieuwe omstandigheden toch regelmatig contact met elkaar kunt houden. Als je dat niet expliciet doet, kan het gevaar bestaan dat families passief blijven en maar even niets doen. En kijk in deze tijden ook extra om naar mensen op leeftijd in je omgeving die zelf geen (klein)kinderen hebben.

Artikel links