ANBO Het ouderenuurtje van AH riekt onbedoeld naar discriminatie

Is supermarkt helemaal gek geworden? Deze vraag stelt ANBO zich na de aankondiging van AH dat ze starten met een speciale openingstijd voor ouderen. Senioren kunnen vanaf maandag van 07:00 tot 08:00 uur hun boodschappen doen.

Liane den Haan, directeur bestuurder van ANBO: “Deze actie van Albert Heijn is ongetwijfeld goed bedoeld, maar werkt volkomen averechts! Nog los van het onmogelijke tijdstip, zou de supermarkt moeten beseffen wat de consequenties van deze actie zijn. Oudere mensen worden gestigmatiseerd en enorme beperkt in hun vrijheid. Waarom zouden we dit willen?”

Ook ouderen zijn gewone mensen
Liane den Haan: “Als oudere mensen zich goed voelen, is er geen enkele reden om niet naar buiten te gaan en boodschappen te doen. Er is ook geen enkele reden om het tijdstip voor oudere mensen tot één uur in de vroege ochtend te beperken. Oudere mensen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen. Als zij zich maar, net als iedereen, houden aan de richtlijn om 1,5 meter afstand van andere mensen te houden.”

Ouderen in paniek
Deze actie van Albert Heijn zorgt voor enorme paniek onder ouderen. En dat is helemaal niet nodig.
Liane den Haan: “De telefoonlijn die wij hebben in verband met het coronavirus staat inmiddels roodgloeiend. Mensen bellen ons huilend op omdat ze worden nageroepen dat ze thuis moeten blijven. De druk van familie op ouderen neemt steeds verder toe om niet meer naar buiten te gaan. Dit kan toch echt niet de bedoeling zijn. Straks durven ouderen helemaal niet meer naar buiten.”

Verplichte tijden beslist geen goed idee
“Laten we met elkaar de rust bewaren en vooral de RIVM-richtlijnen volgen. Oudere mensen kunnen gewoon naar buiten als ze zich goed voelen en dus ook hun boodschappen doen. Dat zou echt niet gekoppeld moeten worden aan verplichte tijden. En ook al bedoelt Albert Heijn het waarschijnlijk niet zo, in de publieke opinie komt het wel zo over. Dit helpt echt niet om met elkaar deze lastige periode door te komen.”Artikel links
 ANBO