Aanstaande zaterdag krijgt mijn man Peter Lasschuit zijn vaccinatie. We wonen in Haarlem, maar moeten naar P4 van luchthaven Schihol. Voor ons als autobezitters is dat geen probleem. Maar voor andere ouderen vormt het een obstakel. ANBO roept de Tweede Kamer om – in het aankomende coronadebat – het kabinet te overtuigen het nu snel anders te gaan doen.
Een thuiswonende man van 91 moet zelf een begeleider zoeken om vervolgens een uur te rijden naar een centrale priklocatie. En bij een 87-jarig stel in een verzorgingshuis wordt de vrouw overgeslagen terwijl haar man van dezelfde leeftijd wél wordt ingeënt (en de vaccins en de dokter dus in de buurt zijn!).
Het vaccineren tegen corona gaat onhandig, het is onduidelijk en het gaat te langzaam.
ANBO blijft ervoor strijden dat senioren als eerste worden gevaccineerd tegen het coronavirus, en zo snel mogelijk. Mensen op hoge leeftijd maken immers de meeste kans om ernstig ziek te worden of te overlijden.
Maar de ouderenorganisatie blijft zien dat andere groepen (willen) vóór willen gaan en het inenten zo onhandig wordt georganiseerd, dat het allemaal steeds langer duurt voordat de senioren echt aan de beurt zijn. Die maken zich daar terecht grote zorgen over. Zeker nu steeds duidelijker wordt dat er minder vaccins van de fabrieksband rollen dan gepland.
Als een militaire operatie
ANBO snapt dat het allemaal ongelooflijk lastig is en dat alle betrokkenen de beste intenties hebben en keihard werken. Maar het zo snel mogelijk vaccineren van senioren is van levensbelang.
Vandaar haar oproep van vandaag:
• in deze crisistijd moeten we stoppen met discussiëren (het steeds veranderen van de vaccinatiestrategie maakt het er niet beter op),
• laat conform het advies van de deskundigen senioren vóór aan;
• zet het vaccineren op als een militaire operatie om het vaccineren simpel, duidelijk en snel laten verlopen. Bijvoorbeeld door met bussen naar ouderencomplexen en locaties dichtbij ouderen zoals winkelcentra te gaan, en daar binnen enkele dagen zoveel mogelijk senioren in te enten die dat graag willen.
Gooi het roer om
Een aantal andere landen laat zien dat het kan. Een eenvoudig en overzichtelijk plan, met mobiele units naar de mensen toe en tempo maken.
ANBO roept daarom politieke partijen op om aankomende week in het Tweede Kamer-debat het kabinet te overtuigen het roer om te gooien. Beter ten halve gekeerd, dan ten heele gedwaald.