ANBO noemt vaccinatiebeleid bizar en vindt dat het roer om moet

Vaccinatie-locatie P4 Schiphol
Vaccinatie-locatie P4 Schiphol

ANBO heeft geen goed woord over voor het Nederlands vaccinatiebeleid. In andere landen komen mobiele units naar de mensen toe gaan, bijvoorbeeld naar winkelcentra dicht bij de mensen of bij de bewoners thuis. In Nederland laten ze ouderen in de kou staan.

Schrijnend is het voorbeeld van een 91-jarige. Hij moet een uur rijden naar een centrale priklocatie. Vervolgens moet hij buiten lang staan wachten in de kou en regen. Ouderenorganisatie ANBO vindt het bizar hoe het vaccineren van ouderen tegen corona gaat.

Stuitend
Het is goed dat het vaccineren van ouderen begonnen is. ANBO is er ook van overtuigd dat iedereen bij de overheid keihard werkt en de beste intenties heeft. Maar het blijft stuitend om te zien hoe de logistiek geregeld is voor deze groep.

Laat maar zitten
Bij de corona-advieslijn van ANBO komen al reacties binnen van mensen die zeggen: ‘laat maar zitten. Neem bijvoorbeeld dit weekend. Een echtpaar woont in een verpleeghuis en loopt naar beneden, naar de gezamenlijke ruimte waar de vaccins en de prikkers klaar staan. De dame wordt wel gevaccineerd en de heer niet.
Op 3 februari stond er een lange rij van thuiswonende senioren bij priklocaties. Ze moesten meer dan een half uur buiten wachten onder de huidige weersomstandigheden.

Geen inzicht in gedrag van senioren
Het lijkt alsof de GGD niet voorbereid is op deze specifieke doelgroep en geen inzicht heeft in het gedrag van senioren. Mensen van deze leeftijd kunnen vaak niet lang staan.
Ze komen vroeg naar een onbekende locatie. Ze weten niet wat hen te wachten staat. Ze weten wel dat ze op hun leeftijd meer tijd nodig hebben om te reageren op de omstandigheden.
Het inenten kost meer tijd, bijvoorbeeld omdat ze er langer over doen om hun jas aan en uit te doen of hun gecompliceerde gezondheidssituatie moeten bespreken met de arts. Ze hebben niet altijd een begeleider die ze naar een locatie op lange afstand kan brengen.

Dringende oproep
ANBO doet een dringende oproep:
1. In deze acute situatie: neem direct maatregelen. Regel bijvoorbeeld tenten met heaters en stoelen waar mensen kunnen wachten, zet meer gastvrouwen- en mannen in die de ouderen begeleiden.
2. Zet dat als een militaire operatie op: geen discussie meer (ook niet over wie er vóór moet gaan), stap over alle nuances en gebruikelijke organisatievormen heen en zorg dat nu zo snel mogelijk zo veel mogelijk ouderen worden ingeënt.
Artikel links
 ANBO