ANBO snel meer versoepelingen coronaregels verpleeghuizen

Het kabinet maakte vop 8 maart bekend de coronaregels voor verpleeghuizen te versoepelen. Bewoners mogen niet één keer maar twee keer per dag één bezoeker ontvangen. Ouderenorganisatie ANBO vindt dat een verbetering maar pleit ervoor dat de regels voor bewoners (die immers gevaccineerd zijn) snel verder worden versoepeld, bijvoorbeeld naar twee keer twee bezoekers op een dag.

De bewoners van verpleeghuizen en ook de meeste zorgmedewerkers hebben inmiddels hun beide coronaprikken gekregen. Je ziet ook dat het aantal besmettingen in verpleeghuizen terugloopt. ANBO vindt dat de coronaregels nu snel in stapjes verder versoepeld moeten worden.

Kleine kans op besmetting
“We snappen dat het kabinet voorzichtig is”, aldus Anneke Sipkens, directeur van ANBO. “De bezoekers zijn vaak nog niet ingeënt en hebben dus meer kans het virus mee te nemen, en de bewoners zijn niet honderd procent beschermd door het vaccin. Maar de kans dat je nog ziek wordt als je de beide prikken gehad hebt, is klein.
En als je al ziek wordt, is de kans klein dat dat ernstige gevolgen heeft. Je ziet dat aan de nu al teruglopende cijfers. Dan vinden wij dat de bewoners meer bezoek moeten kunnen krijgen. Het zijn mensen die vaak in de laatste fase van hun leven zitten. Zij hebben een grote behoefte aan contact met familie en vrienden, en omgekeerd.”

Basisregels
Een ander argument van het kabinet om voorzichtig te zijn, is dat de zorgmedewerkers (ook al zijn zij ook gevaccineerd) een besmetting kunnen meenemen naar hun thuissituatie. Ook loopt er in verpleeghuizen ander personeel rond dat nog niet gevaccineerd is.
Sipkens: “Dat betekent dat je ook niet meteen alle coronaregels moet loslaten. Het kan prima in stapjes, zodat je steeds kunt kijken wat het effect is. Ook kunnen basisregels als mondkapjes en anderhalve meter afstand natuurlijk gewoon blijven gelden. Maar we moeten nu tempo maken met de versoepelingen. Na twee prikken moet je weer méér bezoek kunnen ontvangen (zeker ook als dat straks met mooi lenteweer buiten kan). Ook moeten weer meer activiteiten voor deze bewoners mogelijk zijn. Dus als de huidige versoepeling, die vanavond bekend is gemaakt, geen negatieve gevolgen heeft, pak dan meteen door.”

Artikel links