Vandaag heeft André van Duin ceremonieel de eerste munt geslagen ter ere van 25 jaar Pride Amsterdam. Hij dit deed onder toeziend oog van en voor de Pride Ambassadeurs en de LHBTIQ+ gemeenschap. De plechtigheid vond plaats bij het Homomonument in Amsterdam.
De jubileumuitgiften worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt in samenwerking met Pride Amsterdam en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De munten zijn direct verkrijgbaar op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.
Vrij om te zijn wie we zijn
Van Duin was erg positief over de Eerste Slag: “Tijdens Pride Amsterdam vieren we dat we in Nederland vrij zijn om te zijn wie we zijn én staan we stil bij degenen die deze vrijheid nog niet hebben.
De munt is een mooie bezegeling hiervan.” Ook Lucien de Spee, directeur van Pride Amsterdam, die nauw betrokken was bij de ontwikkeling van de munt, is te spreken over het resultaat: ”Pride is een uitbundig en kleurrijk protest dat van generatie op generatie overgaat en dat is precies wat de munt uitstraalt”.
Pride Amsterdam
Pride Amsterdam werd in 1996 voor het eerst georganiseerd door Gay Business Amsterdam. In de eerste instantie was het feest bedoeld om Amsterdam te promoten als homo-uitgaansstad en om de diversiteit van Amsterdam te vieren. Sindsdien is het uitgegroeid naar een negendaags festival met allerlei evenementen, van dansfeesten en filmfestivals tot sport, debat en cultuur, met als hoogtepunt de Botenparade.
Bovendien is er een uitgesproken emancipatoire karakter toegevoegd aan het festival, aangezien er nog een hoop te winnen valt als het gaat om acceptatie en rechten van de LHBTIQ+-gemeenschap. Sinds 2019 is Pride Amsterdam bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed.
Ontwerp en oplage
Ter gelegenheid van het jubileum slaat de Koninklijke Nederlandse Munt drie uitgiften: een penning in coincard (onderdeel van de serie ‘Immaterieel Erfgoed in Nederland’), een zilveren uitgifte met kleurdetail en een gouden uitgifte.
De regenboogvlag, symbool voor de LHBTIQ+-gemeenschap, staat centraal op de uitgiften. Op de voorzijde houdt een vuist de vlag strijdbaar vast om het emancipatoire karakter van het festival te weergeven.
Op de zilveren uitgifte is de regenboogvlag met de hand ingekleurd. Aan weerszijden van de vuist zijn de teksten ‘Pride Amsterdam’ en ‘25 Years’ te zien. De achterzijde toont het logo van de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.
De zilveren en gouden versies worden geleverd in een kleurrijke koker, met Certificaat van Echtheid. De Pride Amsterdam-munten zijn verzamelaarsitems van hoge kwaliteit en geen wettig betaalmiddel. De uitgiften zijn strikt gelimiteerd en direct te bestellen op www.knm.nl/pride
Over de Koninklijke Nederlandse Munt
Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie.
Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen.
De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten.
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland
Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland coördineert de implementatie van het UNESCO Verdrag inzake de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed dat in 2012 door Nederland is geratificeerd. Eén van de verplichtingen die uit het verdrag voorkomen is het in beeld brengen van immaterieel erfgoed in Nederland. Daartoe dient de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.