Ansichtkaartenactie Zuiderzeemuseum en Museum Plus bus

Fotobijschrift: Een bewoonster van verzorgingshuis Duinhage in Den Haag neemt ansichtkaart in ontvangst, foto Museum Plus Bus
Fotobijschrift: Een bewoonster van verzorgingshuis Duinhage in Den Haag neemt ansichtkaart in ontvangst, foto Museum Plus Bus

Museum Plus Bus verzorgt culturele dagjes uit voor hulpbehoevende ouderen. Dat kwam er dit jaar niet van wegens de corona-pandemie. Om hen een hart onder de riem te steken bedacht de organisatie samen met het Zuiderzeemuseum een ansichtkaartenactie.

Fotobijschrift: Kinderactiviteit Ik zie, ik zie in het Kinderatelier van het buitenmuseum, foto Mariël Kolmschot Fotowerken
Fotobijschrift: Kinderactiviteit Ik zie, ik zie in het Kinderatelier van het buitenmuseum, foto Mariël Kolmschot Fotowerken

Stephan Warnik, directeur Zuiderzeemuseum noemt de , is het een mooi initiatief voor de vele thuisblijvers in deze vakantieperiode en een warm gebaar in de strijd tegen eenzaamheid. De Museum Plus Bus sprak met de bewoners van verzorgingshuis Duinhage in Den Haag: “Wat een mooie kaarten en een lief gebaar!”

Museum Plus Bus
Stichting Museum Plus Bus is een samenwerkingsproject van veertien Nederlandse musea . Ze verzorgt dagjes uit speciaal ciaal voor groepen ouderen die niet meer in staat zijn zelfstandig een museum te bezoeken vanwege hun lichamelijke conditie, geïsoleerde leefomgeving en/of financiële situatie.
Middels een geheel verzorgd dagarrangement bezorgt de Museum Plus Bus senioren een onvergetelijke culturele dag uit. De steun van de Vriendenloterij en haar deelnemers maakt het mogelijk om dit arrangement kosteloos aan te bieden.
Door de coronacrisis kan een grote groep kwetsbare ouderen al lange tijd niet naar het museum. De Museum Plus Bus startte daarom in oktober 2020 met de reizende tentoonstelling ‘Topstukken on Tour’. Het Zuiderzeemuseum is sinds 2018 partner van de Museum Plus Bus.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

Must See
In het binnen- én buitenmuseum laat de tentoonstelling Must See de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij; veel van deze karakteristieke iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied. Vijftien kunstenaars ontwierpen speciaal voor deze tentoonstelling een kunstwerk met ieder een eigen icoon als uitgangspunt. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Voor kinderen: Ik zie, ik zie
Dit jaar is de kinderactiviteit Ik zie, ik zie in het museum te doen. Kinderen kunnen als echte toerist op zoek naar must sees in het museum. Met een reisverslag en gerichte kijkopdrachten gaan ze op avontuur langs de tentoonstelling Must See en ontdekken zo details over Nederlandse iconen, zoals kaas, fiets en klomp. Als ze voldoende geïnspireerd zijn, is het tijd om in het kinderatelier een eigen ansichtkaart te maken. Deze kan ter plekke naar de ouderen worden gepost.

In 2021 ontving het Zuiderzeemuseum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids Best in travel 2020. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat ‘Kidsproof’ toegekend voor 2021.


Artikel links