Autumn Gold mooie zeereis langs de Noorse kust van Bergen tot Kirkene

Lofoten
Lofoten

nu met voordelige 2=1 aanbiedingen vanaf 714 euro per persoon

Groene fjorden en mysterieuze bergen in een wereld van rust en stilte. Overweldigende natuur badend in het Noorderlicht. Zeearenden en dolfijnen. Boeiende excursies. Smullen van de specialiteiten uit regionale keukens in een wereld van luxe en comfort. Genieten van de herfstpracht van de Noorse kust. Dat is Autumn Gold, een zeereis langs de Noorse kust met de Hurtigruten.
op weg naar de Noordpoolgrens
op weg naar de Noordpoolgrens

Speciaal voor de herfst kwam Hurtigruten in 2013 met het nieuwe programma Autumn Gold. Gouden herfst, want tot ongeveer 1 november hult de kust zich een fabelachtige pracht. Vanaf 1 november volgt het programma ‘hunting the light’, ofwel op jacht naar het Noorderlicht
Om Golden Autumn te beleven vloog de 25 jarige Yoko vanuit haar woonplaats Tokyo naar Bergen. Zoals velen aan boord van Hurtigruten maakt ze de reis helmaal alleen. Zoals ook haar leeftijdgenootje Christelle. Al snel sluiten ze vriendschap met elkaar.
”Tokyo-Bergen is een lange vliegreis. Maar het is hier ook zo mooi met al die herfsttinten’, zegt Yoko enthousiast. De 35 jarige Nina Menzel van Hurtigruten maakt de reis vaker. “Elk seizoen is mooi. In de winter, bijvoorbeeld, zie je overal sneeuw en ijs en ook vaker het Noorderlicht.”

Taste of Norway
Tot beide programma’s behoren boeiende excursies, zoals Taste of Norway. Via een in 1946 slingerende weg door het groen komen de deelnemers in Urke, een plaatsje met ongeveer 30 inwoners.
Het plaatselijke hotel Union behoort tot de elegantste van Europa. De majestueuze kamers van het hotel herinneren nog aan de vele adellijke gasten die hier verbleven. In de geschiedenis van Noorwegen speelde het hotel een belangrijke rol.
‘De Duitse Graaf Philip raakte verliefd op het kamermeisje’, vertelt Sigrid. ‘Voor zijn vertrek naar Duitsland beloofde hij met haar te trouwen en terug te komen om haar mee te nemen naar Duitsland. Kort daarna liet de graaf weten haar toch maar niet te trouwen.
Tot overmaat van ramp verloor het meisje in het meer de broche die de graaf haar geschonken had. Ze sprong overboord van haar bootje maar verdronk. Later vonden mensen haar op de bodem van het meer met de broche in haar hand. Sindsdien spookt het in haar kamer van hotel Union te Urke.”
Eenmaal in het hotel wacht de deelnemers geitensoep en ‘swele’, een flensje gevuld met zoete crème en bedekt met bruine kaas gemaakt van koeien- en geitenmelk.

Hjörundfjorden
Urke ligt aan de Hjörundfjorden. Menigeen noemt dit het mooiste fjord van Noorwegen in een nog onbedorven natuur. Met een lengte van 35 km bevindt het fjord zich in het midden van de majestueuze Sunnmöre Alpen. Dit was de meeste favoriete vakantiebestemming van keizer Wilhelm II van Duitsland tijdens zijn jaarlijkse bezoek aan Noorwegen eind 1800.
Het nauwelijks bewoonde gebied is een als een aards paradijs. Talloze watervallen, steile rotswanden, groene weiden, bergboerderijen, kleine dorpjes en met gras begroeide daken. De wegen zijn smal en eigenlijk alleen berekend op paard en koets.

Munkholmen
Geschiedenis en het overleven in de natuur staan centraal in de nieuwe excursies binnen Autumn Gold. Zoals naar Munkholmen, een eilandje in het midden van het Trondheim Fjord. Benedictijner monniken stichten het omstreeks het jaar 1000.
Munkholmen was waarschijnlijk een van de eerste twee kloosters van Scandinavie. In 1658 werd het een fort met een gevangenis. De politieke activist Peder Schumacher Griefenfele zat hier gevangen van 1680-1688. Vanuit zijn raam keek hij uit op de mooie natuur van Noorwegen zoals de passagiers van Hurtigruten dat nu doen vanuit hun patrijspoort.

Noordpoolgrens
Tussen Nesna en Ornes passeert de Hurtigruten de poolgrens. Door een formulier met daarop de geschatte tijd in te vullen nemen de passagiers deel aan een wedstrijd. Marianne springt om half zeven ’s morgens in de jacuzzi op het dek om zo de Noordpoolgrens te passeren.
“Is dat niet koud?”vragen passagiers met dikke parka’s aan. Marianne lacht en roept: “het is een feest om zo die bijzondere grens te passeren.” ‘s Middags nemen de passagiers deel aan de doop van de Noordpool. Als een kwajongen giet de kapitein een soeplepel vol ijsklontjes uit over de ruggen van de passagiers die zich een voor een melden. Daarna wacht hen als opwarmertje een likeurtje.

Lofoten
Als een muur die vanuit zee omhoog rijst doemen de Lofoten op. De 65 jarige Dorothea kiest voor de Vikingavond op de Lofoten. “Het lijkt me wel gezellig en daarom doe ik daaraan als alleenstaande graag mee.”
Onderweg vertelt de gids van alles over het leven op de Lofoten. Dan komt de groep bij het huis van een rijke Viking op zoek naar een goede man voor zijn dochter. Warren uit Engeland meldt zich en moet als proef een vinkinghelm gevuld met bier leegdrinken. Hilariteit alom.

Sami
Christelle is niet mee geweest naar de vikingers. ‘Weet je, de excursies zijn best wel duur, daarom doe ik niet aan alles mee. Als bibliothecaresse geïnteresseerd in antropologie kies ik alleen voor de excursie naar de Sami, een natuurvolk dat leeft bij de Finse Grens.”
Tijdens de excursie ‘’Sami Autumn’’ bezoeken de deelnemers een kamp van de Sami. Daar zien ze hoe de Sami de ongerepte natuur van het Noordpoolgebied gebruiken als een medicijnkast vol geneeskrachtige kruiden en bessen en als voorraadkast om hun vers gevangen wild te bewaren.

Survival in the Arctic
In Kirkness wacht aan het eind van de cruise een nieuw initiatief van Hurtigruten: ‘Survival in the Arctic’. Gedurende deze excursie gaan de deelnemers zelf vissen en hun eigen vangst bereiden. Ook gaan ze bessen plukken, een houtvuur maken en natuurlijke ingrediënten zoeken om daarvan thee te zetten.

Panoramaschip
Na vanuit Kirkenes te zijn teruggekeerd naar Bergen vertelt Yoko bij het verlaten van het schip niet te hebben meegedaan aan de excursies. “Ik genoot vooral van de luxe en comfort van dit panoramaschip.
Dankzij de enorme ramen zie je de mooiste zeegezichten aan je voorbijglijden. Tot zelfs in de sauna. En dan al die culinaire hoogstandjes uit regionale keukens. Zoals mosselsoep en forel gegrild met kruiden en Sandefjordsaus. Dat alles maakte voor mij de reis Tokyo-Bergen alleszins meer dan de moeite waard.”

Hurtigruten, vroeger een postboot nu een cruise-party-en transferschip
Hurtigruten, vroeger een postboot nu een cruise-party-en transferschip

Hjorundfjord
Hjorundfjord

Hjorundfjord
Hjorundfjord

Hjorundfjord
Hjorundfjord

Alesund
Alesund

Alesund
Alesund

Munkholmen
Munkholmen

Grote hilariteit ontstaat wanneer Warren rijdens de Vikingavond op de Lofoten een vikinghelm vol bier leegdrinkt.
Grote hilariteit ontstaat wanneer Warren rijdens de Vikingavond op de Lofoten een vikinghelm vol bier leegdrinkt.

Artikel links