Bakken met de Rmer Topf

Gerechten klaargemaakt in de Römer Topf zijn verrukkelijk en kunnen niet mislukken. Er hoeft geen vet bij en alle ingrediënten kunnen na het schoonmaken zonder verdere bereiding worden toegevoegd. Toch denk ik soms dat ik de enige in Nederland ben die hem nog gebruikt.

De Römer Topf is een aardewerken schaal met deksel, die al door de oude Romeinen zou zijn gebruikt voor de bereiding van de heerlijkste gerechten. Je moet even weten hoe het werkt, maar dan kan het eigenlijk niet mis gaan.

De Römer Topf moet vooraf altijd een kwartier in het water staan. Dan trekt het vocht in het aardewerk. Dit voorkomt barsten en maakt dat de gerechten als het ware gestoomd worden. De oven moet je juist niet voorverwarmen. Zet de Römer Topf in de koude oven en zet hem dan pas aan. Dan wordt de oven geleidelijk warm en dat is precies wat de schotel nodig heeft.

Het enige waar je voor moet oppassen is als je ovenschotel uit de oven haalt en de deksel eraf neemt. Er komt dan een flinke wolk stoom uit, waar je je vingers lelijk aan kunt branden als je dit met een pannenlap en niet met ovenwanten doet. Gebruik dus altijd ovenwanten!

Mijn favoriet recept voor de Römer Topf is onderstaande gehaktschotel. Ik heb het heel vaak gemaakt en vind het iedere keer even lekker.

Gehakt uit de Römer Topf

Ingrediënten

500 gram gehakt
2 groene paprika’s
1 ui
250 gram champignons
1 blik gepelde tomaatstukjes
Tomatenketchup
1 teentje knoflook
provinciaalse kruiden
paprikapoeder
zout, peper

Bereidingswijze

Zet de Römer Topf en de deksel vol met water en laat dit een kwartier intrekken.
Maak de paprika schoon en snijd deze in wat kleinere stukjes.
Snipper de ui.
Maar de champignons schoon maar laat ze heel
Doe de paprika, en ui rauw in de Römer Topf. Strooi er wat zout en peper overheen, evenals wat paprikapoeder en de provinciaalse kruiden.
Knijp het teentje knoflook uit en doe dit door het groentemengselOpen het blik gepelde tomaatstukjes en strooi dit over het groentemengsel.
Bestrooi het rauwe gehakt aan met zout, peper, paprikapoeder en provinciaalse kruiden. Kneed er een “gehaktbrood” van en leg dit rauw bovenop het groentemengsel. Pak de tomatenketchup en laat dit rijkelijk over het gehaktbrood lopen.
Leg de rauwe champignons er omheen en doe de deksel op de Römer Topf. Zet de ovenschotel in de koude oven en stel deze in op 180 graden. Zet dan de oven aan en laat de ovenschotel 90 minuten in de oven staan.

Serveren met gekookte rijst.

Variatietip 1

Haal na 75 minuten de deksel van de Ròmer Topf en strooi er geraspte kaas overheen. Laat de Römertopf dan nog 15 minuten zonder deksel in de oven staan.

Variatietip 2
Vervang het gehakt door kippenpoten of drumsticks. Heerlijk!

Geschreven door Bas Meisters