Bal! Zo heet de expositie in Paleis Soestdijk van 25 juni tot 25 september. Kunstobjecten van 40 huidige topkunstenaars herinneren aan de vroegere bewoners. Op 21 juni kregen genodigden tijdens een Bal Masqué alvast een indruk.
Baarn 21 juni.. Voor het station Baarn wachten Land Rovers op de gasten voor het Bal Masqué. Vooral de Venetiaanse maskers met hun lange neuzen vallen op. Even later rijdt de stoet over de Generaal van Heutzlaan naar paleis Soestdijk.
Gouden Koets met ballenbak
Het feest begint meteen in de tuin. Daar staat een eigentijdse versie van de Gouden Koets. Vroeger wapperde op het Paleis altijd de Nederlandse driekleur. Dan wist je dat koningin Juliana thuis was. Nu wapperen in het gras vlaggen ontworpen door Stang Gubbels.
40 toptalenten
Bijna schrijdend lopen we via de trappen het paleis binnen. Daar ontmoeten we Curator Anne van der Zwaag. In opdracht van Cultureel Organisatiebureau Artifex zocht ze ruim 40 toptalenten uit om geïnspireerd door de vroegere bewoners een kunstobject te maken.
“Door middel van de kunst willen we dit Oranjehuis weer open en toegankelijk maken voor ‘het volk’. vertelt Van der Zwaag.
Grote lege monumentale ruimten
Van der ZWaag vervolgt. ‘De ontwerpers moeten echt uit kunnen pakken in grote, lege monumentale ruimten. Dat kan niet iedereen’.Door al deze kunst gaan de vroegere bewoners meer voor je leven. Dat geldt zelfs voor mij als auteur van ‘’het geloof van Oranje’ (U2pi, december 2015).
BAL!boekje
In het bij binnenkomst uitgereikte BAL!boekje van de auteur Dirk van Weelden lezen we de namen van alle deelnemende kunstenaars. In een kostelijk verhaal vertelt Drk over de verschillende kunstobjecten en hun link naar de vroegere bewoners.
Koningin Emma
Als bewoner van Baarn vertelde mijn vader (1913-1989) vaak over die lieve koningin Emma. Met haar witte kanten parasolletje reed ze al zwaaiende in haar rijtuig door Baarn. Nu verwisselt ze gekleed in een prachtige feestjapon een lamp vlak voor het begin van het BAL! in de Witte Eetzaal! (Edwin Oudshoorn).
Koningin Juliana en Prins Bernhard
Spannend zijn ook de beide vleugels. Tijdens de Greet Hofmansaffaire huisde in de ene vleugel (de warme) koningin Juliana. Nu nemen we in haar werkkamer plaats achter haar bureau om ons voor even Koningin te wanen.
In de andere vleugel (de koude) verbleef prins Bernhard. Nu richtte René van Engelenburg zijn kamer compleet virtueel in. Ernest van der Kwast vertelt in de Bibliotheek over ‘De avond dat de badkuip overliep’. Koos Breukel laat je kennismaken met prominente politici en aankomende ministers. .
Koning Willem II en Koningin Anna Pauwlona
Wist je dat het Paleis een nationaal geschenk was voor koning Willem II als dank voor zijn deelname aan de strijd bij Waterloo. Daar versloeg hij op 18 juni 1815 eens en voorgoed keizer Napoleon.
Nu staart zijn vrouw Anna Paulowna ons aan vanaf een door Marie Cecile Thijs geschilderd portret. Zij was de dochter van de tsaar van Rusland. Samen met Willem II maakte ze Paleis Soestdijk tot een van de mooiste paleizen van Europa. Nu lopen we over een feestelijk tapijt van door het echtpaar geschreven brieven. (Ricky Rijkenberg).
Onder de indruk mengen we ons weer in het feestgedruis van het Bal Masqué. Als leuk souvenir aan de mooie expositie Bal en het bal masqué kopen we iets in de feestwinkel.
Bal op Paleis Soestdijk? Gewoon doen! Niet alleen omdat je nu nog het paleis kunt bezoeken, maar vooral ook om te genieten van kunst met een koninklijk accent.
Foto’s: Isidoor van Esch.