Beerexperience dompelt bezoekers onder in de bierhistorie van Gent

Gruuthusemuseum, fotocredit Beertourism
Gruuthusemuseum, fotocredit Beertourism

Het Gruuthuse Museum in Gent is een must voor bierliefhebbers. Verder kan je je laten onderdompelen in de historie van het gerstenat in de My Beer Experience.

Bidkapel Gruuthuse, fotocredit Beertourism
Bidkapel Gruuthuse, fotocredit Beertourism

Wat zou bier zonder hop zijn? Zonder deze betere smaakmaker zou het gerstenat slechts bestaan uit het graan, water en hop. Toch gebruikten brouwers tot medio 1300 geen hop maar het kruidenmengsel gruut.

Heeren van Gruuthuse Gent
Het maakte de ‘Heeren van Gruuthuse’ in Gent schatrijk. Alle brouwers waren verplicht om bij hen het gruut te kopen bij het stedelijk kruidenhuis. Met de komst van hop op de markt bleven ze dat doen wegens de lekkerte.
Nog steeds geeft dit kruidenmengsel aan de Brugge Tripel haar unieke smaak. Met het gebruik van gruut als ingrediënt in Brugge Tripel houdt de brouwmeester een eeuwenoude brouwtraditie in ere.

Museum Heren van Gruuthuse
Na jaren restauratie is het Gruuthuse in Brugge recent als museum heropend. Ter ondersteuning van de restauratie van de bidkapel – die het Gruuthuse met de Onze Lieve Vrouw kerk verbindt – creëerde de brouwerij in 2016, de ‘Brugge Tripel Prestige Limited Edition Lodewijk van Gruuthuse’.
Met een deel van de opbrengsten van deze gelimiteerde oplage kon een substantieel deel van de restauratie van de karakteristieke bidkapel worden gerealiseerd.


Artikel links