Bekendmaking winnaars Europese Innovatieprijs en Publieksprijs

Foto: Pixabay CC
Foto: Pixabay CC

Het Europees Octrooibureau (EOB) organiseert op donderdag 17 juni de allereerste digitale editie van de uitreiking van de European Inventor Award . Het online evenement kan worden gevolgd op inventoraward.org. De ceremonie is een van de jaarlijkse hoogtepunten op de wetenschaps- en innovatiekalender. Wereldwijd kan het publiek kennismaken met buitengewone uitvinders uit Europa en van elders, die ingenieuze oplossingen bedachten voor een aantal van de urgente uitdagingen van vandaag. De 15 finalisten voor deze prestigieuze Europese innovatieprijs hebben allen aanzienlijke vooruitgang geboekt in hun vakgebied. Dat varieert van de offshore-industrie, in het geval van de Nederlandse genomineerde Jan van der Tempel voor de ‘Ampelmann’; tot diagnostiek en echografie, biometrie, duurzame plasticproductie en natuurbescherming.

Er worden prijzen uitgereikt aan de winnaars van elk van de vijf categorieën: Industrie, Onderzoek, MKB, niet-EOB-landen en Lifetime Achievement. De winnaars worden per categorie geselecteerd door een onafhankelijke internationale jury, daarnaast kiest het publiek de winnaar van de Publieksprijs. Via korte films, interviews en augmented realityeffecten belicht de levendige ceremonie de verhalen van deze opmerkelijke individuen en teams die door hun creativiteit, harde werken en doorzettingsvermogen de grenzen van innovatie hebben verlegd om uitvindingen te ontwikkelen die ons dagelijks leven verbeteren.

Stemmen voor de Publieksprijs
Het publiek kan stemmen op hun favoriete uitvinder voor de European Inventor Award 2021 Publieksprijs. Alle 15 finalisten presenteren zich online. Stemmen is eenvoudig en kan op elk moment tot 17 juni 2021 op popular-prize.epo.org . De winnaar wordt ’s avonds tijdens de online ceremonie bekendgemaakt.

De 15 finalisten van de European Inventor Award 2021 zijn:

Industrie

  • De Nederlandse ingenieur Jan van der Tempel maakt de overstap van en naar offshore platforms veiliger voor mensen.
  • De Noorse uitvinder Per Gisle Djupesland heeft een apparaat ontwikkeld voor de toediening van medicijnen via de neus met behulp van de eigen uitgeademde adem van de patiënt.
  • De Duitse chemici Christoph Gürtler, Walter Leitner en hun team gebruiken CO2 om groenere kunststoffen te maken.

Onderzoek

  • Marco Donolato (Italië/Denemarken) en team hebben een apparaat uitgevonden dat magnetische nanodeeltjes gebruikt om knokkelkoorts en andere infectieziekten op te sporen.
  • Robert N. Grass (Oostenrijk) en Wendelin Stark (Zwitserland) hebben een krachtige methode voor op DNA-gebaseerde gegevensopslag ontwikkeld.
  • De Franse onderzoekers Mathias Fink en Mickael Tanter hebben een nieuwe echografiemethode uitgevonden met behulp van ‘shear waves’.

Niet-EOB-landen

  • De Chinese onderzoekers Bo Pi en Yi He (China) hebben een methode ontwikkeld waarbij vingerafdruksensoren in smartphones zowel vingerafdrukken als de bloedstroom detecteren – waardoor ze veel veiliger zijn.
  • Kim Lewis en Slava S. Epstein (VS) hebben een apparaat uitgevonden waarmee wetenschappers voorheen ontoegankelijke microben kunnen kweken voor de ontwikkeling van geneesmiddelen.
  • De Indiaas-Amerikaanse chemicus Sumita Mitra heeft een tandheelkundige vulstof bedacht op basis van nanomaterialen die voor robuustere, duurzamere en esthetisch prettiger vullingen zorgt.

MKB

  • De Spaanse ondernemer Carmen Hijosa (Spanje) heeft een nieuw materiaal ontwikkeld van ananasbladeren als alternatief voor leer.
  • De Britse broers Ben en Pete Kibel hebben een innovatieve vishaak ontworpen die kan voorkomen dat zeevogels slachtoffer worden van commerciële langelijnvisserij.
  • De Zweedse innovators Henrik Lindström en Giovanni Fili (Zweden) hebben verbeterde flexibele zonnecellen ontwikkeld die elektronische apparaten van stroom voorzien.


Lifetime Achievement

  • De Duitse wetenschapper Metin Colpan vond efficiënte instrumenten uit om nucleïnezuren te analyseren, wat de weg vrijmaakte voor een snelle en effectieve genetische gegevensanalyse.
  • Het werk van de Duitse natuurkundige Karl Leo heeft geleid tot de ontwikkeling van zeer (kosten)efficiënte organische lichtgevende dioden (OLEDs) die nu worden toegepast in de beeldschermen die we elke dag gebruiken.
  • De Servisch-Amerikaanse bio-medisch ingenieur Gordana Vunjak-Novakovic heeft een nieuwe aanpak van weefseltechnologie bedacht, die nieuwe horizonten opent voor de regeneratieve geneeskunde.

De European Inventor Award is een van Europa’s meest prestigieuze innovatieprijzen. Gelanceerd door het EOB in 2006 en nu in zijn 15e jaar, eert het individuele uitvinders en teams van uitvinders wier baanbrekende uitvindingen antwoorden geven op enkele van de grootste uitdagingen van onze tijd. De finalisten en winnaars worden geselecteerd door een onafhankelijke jury bestaande uit internationale autoriteiten uit het bedrijfsleven, de politiek, de wetenschap, de academische wereld en het onderzoek, die de voorstellen onderzoeken voor hun bijdrage aan technische vooruitgang, sociale ontwikkeling, economische welvaart en het scheppen van werkgelegenheid in Europa. De prijs wordt toegekend in vijf categorieën (Industrie, Onderzoek, MKB, Niet-EOB-landen en Lifetime Achievement). Daarnaast wijst het publiek de winnaar van de Publieksprijs aan uit de 15 finalisten via online stemmen. Dit jaar is de Award vormgegeven als een digitale ceremonie voor een wereldwijd publiek, die plaatsvindt op 17 juni om 19:00 uur. De ceremonie kan worden gevolgd in het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees en Spaans.

  • Donderdag 17 juni 2021 worden de winnaars van de European Inventor Award in alle vijf categorieën digitaal bekendgemaakt
  • Volg de uitreiking van deze belangrijke Europese Innovatieprijs online op donderdag 17 juni 2021 om 19:00 uur op inventoraward.org
  • Het evenement brengt de verhalen van opmerkelijke wetenschappers en vernieuwers in een geheel nieuw online format in beeld
  • De Nederlandse genomineerde Jan van der Tempel dingt mee in de categorie Industrie en voor de Publieksprijs
  • Iedereen kan vanaf nu online een stem uitbrengen op een van de 15 genomineerden voor de Publieksprijs, via popular-prize.epo.org

Bron: Shepard Fox Communications