Berlage Saxophone Quartet presenteert CD met J.S. Bachs Goldberg Varia

Musikproduktion Dabringhaus & Grimm (MDG) brengt op zaterdag 27 februari de Super Audio CD Johann Sebastian Bach – Goldberg Variationen van het Berlage Saxophone Quartet uit.

Een verrassende luisterervaring. Dat isJohann Sebastian Bachs geliefde meesterwerk Goldberg-Variationen is in de uitvoering door het Berlage Saxophone Quartet.

Barokmuziek
De bewerking is van altsaxofonist Peter Vigh, de arrangeur van het kwartet. Voor een beter inzicht in de barokmuziek nam het kwartet les bij blokfluitist Walter van Hauwe.
Terwijl de 32 delen van de compositie meestal worden uitgevoerd door één speler, zijn op de CD van het Amsterdams kwartet afwisselend twee, drie of vier spelers te horen. Dit zorgt voor een grote rijkdom. Door het gebruik van tien verschillende saxofoons krijgen de variaties bovendien ieder een eigen lading en meer kleur. De leden ruilen van plek, gebruiken verschillende instrumentaties en voegen voor sommige variaties een bassaxofoon toe.

Een reis door een mensenleven
Peter Vigh: “Voor mij belichamen de Goldbergvariaties een reis door een mensenleven. De Aria – het begin en sluitstuk van de dertig variaties – staat voor geboorte en dood, de bron waaruit we voortkomen en waarnaar we terugkeren. Dit werk omvat alle dimensies van het leven. Daarom willen, moeten wij het spelen, want deze muziek weerspiegelt de eeuwigheid, dus ook het nu.”

Veelzijdig
Het veelzijdige Berlage Saxophone Quartet – dat bestaat uit Lars Niederstrasser, Peter Vigh, Juani Palop Tecles en Eva van Grinsven – verlegt muzikale grenzen en biedt een nieuw perspectief op het kwartetspel. Zoetgevooisd als het kan en confronterend als het moet, weten ze het publiek van nu te troosten en te prikkelen.
De leden zetten hun vakmanschap en podiumuitstraling in om extra glans te geven aan tijdloze meesterwerken. Op zoek naar een optimale concertervaring initiëren ze multimediale producties en werken ze samen met geestverwanten uit andere kunstdisciplines, zoals muziektheatergezelschap Via Berlin, schrijver Jan Brokken en lichtontwerper Jurjen Alkema. De CD’s SaxoFOLK (2014) en In Search of Freedom (2017) kregen lovende persrecensies. Een groeiende groep aanhangers en onderscheidingen zoals de Dutch Classical Talent Award (2013) en de Kersjes Prijs (2015) getuigen van hun succes.Artikel links