Bernhard ten Brinke overleeft gevaarlijke marathonetappe

Hevige winden en slecht zicht teisterden vandaag de deelnemers aan de Dakar Rally. Uit veiligheidsoverwegingen besloot de organisatie om de tiende etappe in te korten. “Een goede beslissing”, vindt Bernhard ten Brinke. “In combinatie met de gemene duinen was het echt gevaarlijk vandaag.” De Toyota-coureur nam met navigator Tom Colsoul geen grote risico’s in het eerste deel van de marathonetappe en finishte op een keurige zesde positie en blijft zo zevende algemeen.

Het parcours Haradh naar Shubaytah in het oostelijke deel van Saudi-Arabië bestond vandaag geheel uit zand en duinen. Onoverzichtelijke duinen, waar meerdere rijders zich in vergisten met serieuze crashes als resultaat. “Het was echt lastig en zwaar vandaag. Onderweg vooral veel duinen met gevaarlijke afstappen”, schetste de Toyota-coureur.

In de Toyota Hilux van Toyota Gazoo Racing kozen Bernhard en Tom voor een behoudende aanpak. “We hebben met verstand gereden, geen overmatige risico’s genomen en zijn dus ook niet op zoek geweest naar een echte toptijd. Daarvoor was het te gevaarlijk onderweg. Door de flinke wind stuift het net boven de duinen en zie je dus nog minder.”

De organisatie besloot om de special stage voortijdig te laten finishen na waypoint 4, wat een zesde plaats betekende voor de Nederlands/Belgische Toyota-equipe. “We zijn zeer happy met P6, want het houdt ons in de race voor een goed overall resultaat. We starten morgen deel twee van de marathonetappe bovendien van een gunstige startpositie”, concludeert de Toyota-coureur tevreden.

Na de finish zijn Bernhard en Tom begonnen met de inspectie van hun Toyota Hilux. Tijdens de marathonetappe zijn ze namelijk hun eigen servicecrew, omdat hulp van de monteurs verboden is. “Gelukkig hebben we niets meegemaakt vandaag en is de Hilux sterk. We onderwerpen de auto aan een visuele check, controleren de vloeistoffen en tanken brandstof. En dan is de Hilux helemaal klaar voor morgen.”

In het algemeen klassement behouden Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul hun zevende plaats algemeen. Carlos Sainz gaat nog steeds aan de leiding. Morgen wacht deel twee van de marathonetappe: van Shubaytah terug naar Haradh over 379 kilometer.