Bereiding:
Verhit de 25 gram boter in een sauspannetje, voeg de sjalotjes toe en bak deze lichtbruin. Voeg de port en wijn toe en laat deze drank gedurende twee minuutjes inkoken. Voeg vervolgens de bouillon toe en laat de saus tot de helft inkoken. Roer dan een voor een de blokjes boter erdoor. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
Verhit nu de olijfolie in een koekenpan. Schroei hierin de biefstukjes aan beide kanten in 3 minuutjes dicht en laat ze nog 3 minuten doorgaren.
Schep de biefstukjes uit de pan op een bord en laat ze 5 minuten rusten. Verdeel hierna de biefstukjes over de borden en schenk de saus met de sjalotjes erover.
Heerlijk met gekookte Haricots Verts, gewikkeld in mager ontbijtspek. Bij dit gerecht past een mooie, volle Cabernet Sauvignon uit Chili met weinig tannine en wat restzoet. Gebruik deze wijn ook als ingrediënt in het gerecht.
Ingrediënten: (voor 4 personen):
• 4 kogelbiefstukjes van zo’n 125 gram elk
• 25 gram boter
• 1 eetlepel olijfolie
• peper en zout
• 8 gehalveerde sjalotjes
• 2 dl rode port
• 1 dl rode wijn
• 5 dl runderbouillon
• 50 gram in blokjes gesneden koude boter
Ed Starren