Bijzondere verzamelaars Vrienden van de kerstgroep Nederland

De kerststal bestaat in 2023 achthonderd jaar. In 1223 nam de heilige Franciscus het initiatief daartoe. Wist je dat sommige mensen er wel een paar honderd bezitten? Een van hen is Nelly Vellinga-Geerlings uit Heemstede Zij is voorzitster van Vrienden van de Kerstgroep-Nederland.

’In 2019 bestonden we 25 jaar maar wegens corona konden we dit niet vieren’’, vertelt Nelly. Een feest is het boek waaraan zij werkt samen met medeleden Henk Koning en Jan van Hulst. Dit wordt in oktober 2023 gepubliceerd door uitgeverij Adveniat.

Kerstgroepen wereldwijd
De te publiceren uitgave bevat foto’s van kerstgroepen wereldwijd. Ze zijn gemaakt door fotograaf Kees van der Veer. is hoe elk land zijn eigen cultuur tot uiting brengt. Bij de Afrikanen ligt er een donker kindje in de kribbe. In Peru zie je in de groep geen kamelen maar lama’s.
In deze pure volkskunst vol symboliek ontbreekt soms de stal. Het gaat vooral om de groep waarin elke figuur zijn eigen betekenis heeft. Op de vraag wie haar het meest raakt, antwoordt ze ‘’Maria.’’

140 leden

De Vereniging Vrienden van de Kerstgroep is lid Universalis Foederatio Praesepistica. Ofwel ‘’Universele federatie van de kerstgroep..’’ Deze werd opgericht op 31 mei 1952 in Barcelona door zeven internationale kerstgroepverenigingen. Daarmee wilden ze de traditie van het kerstfeest bewaren.
Inmiddels telt de Vereniging Vrienden van de kerstgroep 140 leden. Niet iedereen verzamelt kerststallen. Zo sparen sommige biivoorbeeld kerstkaarten en -postzegels of muziek. ‘’Zelf bezit ik 350 kerststallen’’, zegt Nelly.

Verhaal van hoop

Nelly noemt de kerstgroep een krachtige PR voor het geloof. Op elk continent op elk zijn eigen manier wordt zo het kerstverhaal verduidelijkt. ‘’Het is een wereldwijd verhaal van hoop’’, zegt ze.
Vooral Maria raakt haar. Het waarom verduidelijkt ze met het lied ‘’Wist Maria wel waar ze ja tegen zei?’’
Ontroerd somt ze op: ‘’Wist Maria wel dat ze God kuste toen ze haar baby kuste? Wist Maria wel dat haar zoon zo snel van haar weg zou gaan? Wist Maria wel dat ze haar kind zo vaak moest delen met zovelen?

Artikel links