Bloeiend Duivenvoorde richt schijnwerper op 200 jaar Mauritshuis

Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten
Kasteel Duivenvoorde, Voorschoten

De expositie Bloeiend Duivenvoorde vertelt het verhaal van Nicolaas Johan Steengracht. Hij was niet alleen de eerste directeur van het Mauritshuis maar voorkwam ook de sloop van kasteel Duivenvoorde. Brieven, tekeningen en een grote collectie boeken vertellen zijn levensverhaal.

Kasteel Duivenvoorde, de Blauwe Kamer
Kasteel Duivenvoorde, de Blauwe Kamer

Bloeiend Duivenvoorde en Boeken
De boekencollectie telt bijzondere exemplaren. Zoals werken over de natuur, tuinkunst, bloemen, vlinders, vogels en kruiden. Bijzonder zijn de zeldzame boeken van Maria Sybilla Merian (1647-1717), Zij was niet alleen kunstenares maar onderzocht ook de flora en fauna. Een van de exemplaren komt uit 1730 en bevat met de hand ingekleurde platen van Surinaamse insecten, reptielen en planten. Met deze werken uit de natuur haakt Duivenvoorde in op het jubileumthema het Mauritshuis in Volle Bloei. Bijzonder ook is het herbarium van Cornelia van Nellesteyn, de echtgenote van Johan Steengracht.

Nieuwe aanwinsten: schenking van de tuinbazen Gussekloo

Nazaten van de tuinbazen van Duivenvoorde schonken onlangs een aantal bijzonder cadeau aan het kasteel. Daartoe behoren een jubileumbord, schilderij en wandelstok. Met de historische tuinrondleiding en multimedia wandelingen en in de expositie krijgt hun verhaal bijzondere aandacht.
De in de Engelse stijl aangelegde tuin van kasteel Duivenvoorde werd liefdevol verzorgd en onderhouden door drie generaties Gussekloo. Zij hielden de siertuinen, kassen en de moestuin nauwkeurig bij. Je ziet er bijzondere bloemen en cactussen.

Audiotour
Binnen komen de verhalen tot leven dankzij een audiotour. Deze is ingesproken door nazaten van de familie die bijna 800 jaar kasteel Duivenvoorde bewoonde. De audiotour is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. Voor kinderen is er een familietour in het Nederlands en Engels. Bloeiend Duivenvoorde kan je ook bezoeken met een speciale rondleiding met een gids.

Nieuwe website

Gloednieuw in 2022 is de website www.kasteelduivenvoorde.nl . Deze heeft een geheel nieuw uiterlijk met bewegende beelden van het landgoed. Ook geeft het informatie aan bezoekers. Binnenkort zal ook de collectie online toegankelijk zijn en kan het kasteel evenals het park online worden doorlopen.

Nieuwe eigen lijn in de Kasteel- & Landgoedwinkel

Bloemen en natuurmotieven zie je overal in de collectie van Duivenvoorde. Zowel op het behang als in het porselein en meer. Neem bijvoorbeeld het hypermoderne behang in de Blauwe Logeerkamer uit 1870.
Op dit behang ontdek je bamboestengels, vogels en insecten. Deze vormden de inspiratie voor een nieuwe lijn artikelen waaronder brillenkokers, notitieblok en kaarten. Dit alles is te koop in de Kasteel & Landgoedwinkel die zich bevindt in de Groene Salon van kasteel Duivenvoorde.

Bloeiend Duivenvoorde 14 april t/m 18 december 2022.

Tickets en info:Kasteel Duivenvoorde, behang
Kasteel Duivenvoorde, behang

Artikel links