Boek Andr Hazes senior vertelt vanuit de hemel over zijn podiumangst

Waarom leed André Hazes seniornaan podiumangst? Daarover lees je in het nieuwste anderhalfuurboek van Haye van der Heyden. Het vormt een eerbetoon aan de zanger van het levenslied, de dit jaar 70 jaar zou worden. André Hazes vanuit de hemel verschijnt op 15 april.

Het boek is geïnspireerd op een aantal persoonlijke ontmoetingen tussen Van der Heyden en Hazes senior. “Zijn angst raakte mij. Het was alsof ik in de spiegel keek. Daarom voelde ik me meteen verbonden hem hem. Het was beangstigend om te zien hoe bloednerveus hij was en daarom begreep ik zo goed dat de alcohol hem troostte”.

Een op de drie artiesten lijdt aan podiumangst
Uit onderzoek blijkt dat een op de drie artiesten last heeft van podiumangst. Volgens psychiater Esther van Fenema zijn psychische klachten moeilijk bespreekbaar in dit wereldje. Ze houden liever de schone schijn op. “Artiesten moeten een topprestatie neerzetten op het podium. Ze mogen niet falen. Als je dan al onzeker bent, dan voelt het podium als een gevaarlijke arena met tijgers die je verslinden”.

Bestaansrecht
In André Hazes vanuit de Hemel laat van der Heyden de volkszanger vertellen wat hem zo bang en onzeker maakte. En waarom hij toch elke keer weer als opgejaagd wild het podium beklom. “Hij was zo bezig met het vinden van bestaansrecht”, aldus Van der Heyden. “De ontspanning die de alcohol hem bood en de bevestiging van succes hielden hem op de been.”

Dapper
Zelf heeft Van der Heyden ook last van podiumangst. “Dat is de reden waarom ik ben gestopt met cabaret. André Hazes was een dappere en bange man tegelijk, die in zijn teksten kwetsbaar durfde te zijn. Het gevoel van minder waard zijn dan een ander heeft hem vechtlust gegeven maar helaas ook ondergedompeld in diepe depressies.”

Anderhalfuurboeken

Om lezen toegankelijk te maken voor een groot publiek startte comedyschrijver Haye van der Heyden dit jaar de eerste uitgeverij ter wereld die boeken uitgeeft met de dramaturgische strakte en leestijd van een speelfilm. Hij is bekend van Nederlandse tv-series zoals Familie Kruys, Divorce, Kinderen geen Bezwaar en In de Vlaamsche pot.

Artikel links