Boekentip longlist Libris 2020 #5

De longlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2020 is sinds 3 juli bekend. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De rpijs wordt in oktober uigereikt.

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken heeft de jury de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020:

  • Bas von Benda-Beckmann, Het Oranjehotel. Een Duitse gevangenis in Scheveningen (Querido)
  • Enny De Bruijn, De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw (Prometheus)
  • Carolina Lenarduzzi, Katholiek in de Republiek. De belevingswereld van een religieuze minderheid, 1570-1750 (Vantilt)
  • Hans Luijten, Alles voor Vincent. Het leven van Jo van Gogh-Bonger (Prometheus)
  • Theo Mulder, De Hersenverzamelaar. Het veelbewogen leven van Franz Joseph Gall (1758-1828) (Balans)
  • Mar Oomen, Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars (Atlas Contact)
  • Pieter van Os, Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal (Prometheus)
  • Angelie Sens, De Kolonieman. Johannes van den Bosch (1789-1844), volksverheffer in naam van de koning (Balans)
  • Dik Verkuil, De gedrevene. Joop den Uyl 1919-1987 (Nieuw Amsterdam)
  • Eva Vriend, Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners (Atlas Contact)

Jury 2020

De jury van 2020 wordt gevormd door Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Annelien de Dijn, hoogleraar Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht; Piet Emmer, emeritus-hoogleraar in de geschiedenis van de Europese expansie; Jan de Hond, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Inge Schriemer, Conservator Ontwikkeling, Zingeving en Ontspanning bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Juryvoorzitter is dit jaar Hans de Boer, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

Uitreiking

Op 20 september wordt de shortlist van vijf boeken gepubliceerd. Op 25 oktober 2020 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2020 uitgereikt door juryvoorzitter Hans de Boer tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Libris Geschiedenis Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland.

Artikel links