Boekentip Misschien was je vandaag wel geboren

Lezen & muziek

(249 artikelen)

Een aangrijpend boek over het vroegtijdig verlies van je (klein)kind

Vorige week kwam het ontroerende boek `Misschien was je vandaag wel geboren’ uit. Een opmerkelijk boek waarin de aanstaande ouders Yvonne Gebbe en David Rozemeyer het nieuws krijgen dat hun ongeboren kindje een ernstige afwijking heeft. Yvonne is dan 20 weken zwanger. De zachte rondingen van haar buik zijn dan al duidelijk zichtbaar. Samen nemen zij de meest moeilijke beslissing uit hun leven; zij besluiten de zwangerschap af te breken terwijl zij dit kindje zo graag in hun armen hadden willen sluiten. Het boek is een eerbetoon aan het kindje dat zij zo graag hadden willen leren kennen.

`Misschien was je vandaag wel geboren’ is een hartverwarmend boek. Het is ook een moedig boek, want je doet jezelf iets aan door nogmaals het verdriet, de onmacht en de woede her te beleven. Maar bovenal is het een heel mooi boek, een boek van warmte, tederheid, onmenselijke kracht en heel veel liefde…

Misschien was je vandaag wel geboren… vertelt het aangrijpende verhaal van een jong stel – Yvonne Gebbe en David Rozemeyer – dat er bij de 20-weken echo achter komt dat hun kindje een ernstige afwijking heeft. Ze besluiten de zwangerschap te beëindigen. Samen ervaren ze dit ieder op hun eigen manier. Yvonne door dagboeken bij te houden en David als fotograaf, beeldend. Later werd dat dit boek.Een prachtig document over het rouw- en verwerkingsproces van een van de laatste taboes: de keuze om bij een afwijkende uitslag de zwangerschap te laten afbreken.

Yvonne en David laten zien hoe zo iets heftigs tegelijkertijd zo mooi kan zijn. Wat het met je doet als je zwangerschap opeens anders verloopt. Als je voor een keuze komt te staan. Wat het met je doet als je je kind verliest.

Misschien was je vandaag wel geboren… gaat over verdriet, onzekerheid, vastberadenheid, schuldgevoel, angst, woede en frustratie. Maar vooral over liefde. Liefde voor het doodgeboren kindje dat nooit vergeten zal worden.

Uitgeverij d’Jonge Hond
ISBN 978-90-89102-18-8
€24,95

Artikel links

Geplaatst door YvonneRieschke
01 februari 2011 09:40
473 keer bekeken.