Boekenweekgeschenk van Geert Mak ook in Turkse editie

50 plus - Geert Mak Boekenweek 2007
50 plus – Geert Mak Boekenweek 2007

Het Boekenweekgeschenk 2007 – een non-fictieverhaal van Geert Mak – is tijdens de Boekenweek ook in een Turkse editie beschikbaar in de Nederlandse boekwinkels. Het geschenk, getiteld De brug, is een reisverslag waarvoor Geert Mak intensief in Istanbul verbleef. De brug vertelt over de geschiedenissen van deze stad aan de hand van verhalen van haar inwoners.

Bezoekers van de boekwinkel kunnen tijdens de Boekenweek (14 t/m 24 maart) kiezen voor de Nederlandstalige of Turkse editie getiteld Köprü. Dit werd vandaag bekendgemaakt bij het ontvouwen van het programma van de 72ste Boekenweek.

De Boekenweek 2007 heeft als motto LOF DER ZOTHEID – Scherts, Satire en Ironie. Kees Fens is de auteur van het Boekenweekessay Op weg naar het schavot.

Het Boekenweekgeschenkverschijnt in een recordoplage van 910.000 exemplaren, waarvan 20.000 in het Turks. Het is de eerste keer dat het Boekenweekgeschenk in twee talen beschikbaar is. Klanten van de boekwinkel krijgen het tijdens de Boekenweek cadeau bij aankoop van € 11,50 aan Nederlandstalige boeken. De Turkse uitgave is mogelijk door steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Consulaat-Generaal te Istanbul, het Nederlands Literair Productie en Vertalingen Fonds en Kosmopolis. Met dit initiatief wil de CPNB de literaire dialoog bevorderen en Turkse Nederlanders bedienen die voor het lezen van literatuur de voorkeur geven aan hun moedertaal.

LOF DER ZOTHEID
Op zondag 18 maart kunnen bezitters van het Boekenweekgeschenk gratis reizen met NS, de hoofdsponsor van de Boekenweek. Cabaretiers, waaronder Jan Jaap van der Wal, Erik van Muiswinkel en Dolf Jansen, reizen die dag per trein door het hele land. Aanhakend op het motto LOF DER ZOTHEID geven zij een eresaluut aan de Nederlandse literatuur door passages voor te dragen waarin voor hen de kracht van humor schuilt. Het Boekenweekessay Op weg naar het schavot van Kees Fens – de nestor van de Nederlandse literaire kritiek – behandelt op lichtvoetige wijze humor in de Nederlandse letteren. Het is tijdens de Boekenweek te koop voor € 2,50 in de boekwinkel.

Bibliotheken ook in de Boekenweek actief
In de openbare bibliotheek speelt het Boekenweekgeschenk voor het tweede achtereenvolgende jaar een rol. Nieuwe, betalende leden krijgen een voucher voor één exemplaar van De brug, af te halen bij de boekhandel en als extra leesstimulans een Boekenbon van vijf euro. Bibliotheken hebben een eigen Boekenweekuitgave die zij aan leden cadeau kunnen geven, het Boekenweek-cv, dat geheel gewijd is aan Geert Mak.

Meer informatie over de Boekenweek en de activiteiten in het land is te vinden op www.boekenweek.nl.Artikel links