Boekrecensie Terug naar Australi, geschreven door Maria Douwes

Pelsrobben op Bruny Island, foto: Maria Douwes, uit Terug naar Australie
Pelsrobben op Bruny Island, foto: Maria Douwes, uit Terug naar Australie

Vanaf 1947 tot 1961 betaalden landverhuizers slechts honderd gulden voor de vaartocht Amsterdam-Sydney. Dit dankzij subsidie van de Nederlandse en Australische overheid. Als een van de laatsten van hen emigreerde Maria Douwes (1951)op 9 december 1960 met haar ouders, vijf broertjes en vier zusjes. Eind december 2009 maakte Maria met haar zoon Kaspar dezelfde bootreis vanuit New York.

Woestijn, foto Maria Douwes
Woestijn, foto Maria Douwes

In het boek ‘Terug naar Australië’ neemt Maria Douwes haar lezers mee op reis vanuit New York naar Sydney. Op de eerste 64 van de 239 pagina schrijft ze onder andere over Jamaica, het Panamakanaal en Tahiti. In flashbacks kijkt ze terug op de reis in 1960. Vanaf pagina113 t/m 239 verkent Maria in haar eentje Australië. Dat doet ze de ene keer met een auto of camper, een andere keer met een boot, trein of Greyhoundbus.

Dansen

Alleen op reis door Australië danst ze er hier en daar vrolijk op los. Zoals tijdens een avond in het Guthries South Australian Folk Centre in een buitenwijk van Adelaide. Daar doet ze spontaan mee met verschillende Australische dansen. Van de ronddans Private Errin tot en met de busdance. Dat is een Australische dans voor twee maal twee paren gebaseerd op een traditionele Schotse dans.

Musiceren

Maria Douwes bespeelt regelmatig de autoharp, een op een citer gelijkend snaarinstrument. Zowel in de flashbacks als in het recente verhaal staan typisch Australische liedjes, Kortom: het boekje bruist van levenslust, plezier en moed. Al lezende ontdek je steeds meer de Australische cultuur.
In Canberra is ze een van de vijftigduizend bezoekers van het National Folkfestival. Liefst n veertienhonderd vrijwilligers werken daaraan mee. Maria geniet volop van het vijf dagen durende festival.

Vrouw alleen
Waarom zou je als vrouw zonder man niet weten te redden? Maria Douwes laat zien dat ze zich in haar eentje prima vermaakt. Voor af en toe een afspraakje met een leuke man schrijft ze zich in op een datingsite. Hier en daar ontmoet ze bekenden uit de jaren zestig toen haar ouders met hun gezin hier vier jaar woonden.
Het boek ‘’Terug naar Australië’’ bruist van levenslust en moed. Zo trekt Maria Douwes in haar eentje het oerwoud in en komt oog in oog te staan met een helmcasuarus. Een menshoge struisvogel met een helm op.

Flora en fauna
Maria bezoekt ook Kurunda, het oudste tropische regenwoud ter wereld. ‘’Honderdtwintig miljoen jaar geleden was heel Australië regenwoud, en nu is er nog maar 0,26% van over’’, schrijft ze.
Al lezende ontdek je de Australische fauna met zijn bijzondere vogels.
In Brisbane wordt ze ’s morgens wakker door ‘’hakkelende keelgeluiden die steeds harder aanzwellen. Bijna geschreeuw. Dat zijn de kookaburra’s. ‘’ Het herkennen maakt haar helemaal blij, maar ze legt verder niets uit. Even googelen leert dat kookaburra’s een soort ijsvogel zijn. Wat dat betreft mist het boek hier en daar een meer informatieve beschrijving.

Aboriginals

Uiteraard bezoekt mensenmens Maria Douwes ook de Aboriginals van Bruny island. Ook neemt ze deel aan een rondrit van Batji Tours met gids Robert. Als Aboriginal heeft hij 32 voorouderlijnen waarvan hij de cultuur moet kennen. Hij vertelt over de bomen en wijst op een heilige plaats die alleen voor vrouwen is.
Volgens Robert telt Northern Territoy vijfendertigduizend Aboriginals die meer dan zestig verschillende talen spreken en meer dan tweeduizend dialecten.
Aangrijpend zijn de tragedies van de ‘’stolen babys’’ en van het onteigenen van de gronden van de Aboriginals. De kolonisten wilden al het oorspronkelijke uitroeien waardoor Australië veel lijkt op Europa en het Westen. Bijna overal ziet Maria Douwes door Aboriginals gemaakte kunst.

Algemene indruk

‘’Terug naar Australië’’ leert je Down Under van binnenuit kennen. Fragmenten uit het dagboek van toen wisselen af met het heden en laten zien hoe het land tijdens zestig jaar veranderde. De schrijfstijl uit de jaren ’60 is meer verbeeldend en verhalend.
Hoewel Maria zich in haar eentje prima vermaakt, kijken anderen daar toch wel vreemd van op. en. ‘’Een vrouw die zich alleen redt, wekt lang niet zoveel sympathie als een vrouw in nood’’, schrijft Maria aan het eind van haar boek.

Te koop
Het boek is te koop door €19,50 (boek €15 + € 4,50 portokosten) over te maken op bankrekeningnummer NL33INGB0004359382 ten name van M.J. Douwes o.v.v. Terug naar Australië of Back to Australia en je postadres. Stuur voor de zekerheid ook nog even een email met je postadres naar mariadouwes@gmail.com. Dan krijg je het boek na 4 september toegestuurd.Kangoeroes in het wild, foto: Maria Douwes
Kangoeroes in het wild, foto: Maria Douwes

Sea Cliff Bridge
Sea Cliff Bridge

Artikel links