Britse vrouw ontdekt borstkanker door foto in infraroodkamer museum

Stockfoto Pixabay CC
Stockfoto Pixabay CC

De Britse Bal Gill uit Berkshire bracht met haar gezin een bezoek aan de ‘Camera Obscura and World of Illusions’ in Edinburgh. In de infraroodkamer van het museum maakte ze met haar kinderen een foto en ontdekte ze dat haar linkerborst een andere kleur had. Ze bleek borstkanker te hebben.

De moeder vertelt aan de BBC: “Terwijl we ons een weg baanden door het museum, kwamen we bij de infraroodkamer. Zoals alle families doen, kwamen we binnen en begonnen we met onze armen te zwaaien en naar de gemaakte beelden te kijken. Terwijl ik dit deed, zag ik dat een plek op mijn linkerborst een heel andere kleur had. We vonden het vreemd en zagen dat niemand anders hetzelfde had. Ik maakte een foto, we gingen verder met ons museumbezoek en genoten van de rest.”

Levensveranderend bezoek
Een paar dagen later bladerde ze door haar foto’s en zag ze het beeld. Ze zocht op internet en vond een aantal artikelen over het opsporen van borstkanker en infraroodcamera’s. Een arts bevestigde later de diagnose. Ze bleek borstkanker in een vroeg stadium te hebben. Sindsdien heeft de vrouw twee operaties ondergaan, waaronder een borstamputatie, en ze krijgt nog een laatste operatie in november. Chemotherapie of radiotherapie is volgens de arts niet nodig.

“Zonder die camera had ik het nooit geweten”, zegt Gill. “Ik weet dat het niet de bedoeling van de camera is, maar voor mij was het echt een levensveranderend bezoek.”

Bron: BBC