Caravantrekker.nl is uw auto eigenlijk wel een goede Caravantrekker

Caravantrekker.nl: is uw auto eigenlijk wel een goede Caravantrekker?
Caravantrekker.nl: is uw auto eigenlijk wel een goede Caravantrekker?

Hoe is het gekomen? Zoals de meeste caravanners vroegen wij (Bert en Menno) ons tijdens evenementen van de Nederlandse Caravan Club (NCC) regelmatig af wat nu een goede caravantrekker zou zijn. Van verhalen van kennissen hoorden we telkens dat hun nieuwe auto of caravan zo fantastisch was dat we ons begonnen af te vragen of er geen objectief advies te krijgen is wat nu echt een goede trekauto is.

Wie zijn wij?
Bij de NCC kwamen we elkaar regelmatig tegen bij de wedstrijden caravanmanoeuvreren. Bert is instructeur bij het rijvaardigheidsteam en Menno wedstrijdrijder en ooit houder van de “zilveren klomp”, net als Bert overigens…. Daarnaast was Bert in die tijd jurylid van de Trekauto van het Jaar Verkiezing en Menno is webmaster van de NCC-website. Omdat behalve caravannen ook de computer een hobby van ons is, lag het voor de hand om te onderzoeken of de praktische trekkracht van een auto te berekenen is. Via de Technische Commissie van de NCC kregen we een programma om uit te rekenen met welk hellingspecentage een bepaalde combinatie nog weggereden zou kunnen worden. Via Joop Stam kregen we een aantal formules waarmee de trekkracht aan de wielen uit te rekenen was.

Trekkrachtberekeningen
De programma’s zijn in de loop der tijd danig verbeterd en aangepast aan de motorkarakteristieken van moderne auto’s. Tevens hebben we een studie gemaakt over o.a. de luchtweerstand van de hele combinatie. De uitkomsten van de berekeningen hebben we jarenlang getoetst met vele praktijkproeven en enquêtes.

In eerste instantie waren de trekkrachtberekeningen een onderdeel van de website van de NCC, maar doordat er zoveel tijd in het geven van advies ging zitten wilden we bekijken of we voor niet NCC-leden een bijdrage in de kosten konden krijgen. Binnen NCC verband zou dat niet kunnen vandaar dat we een eigen website Caravantrekker.nl gemaakt hebben, die wel onder auspiciën van NCC staat maar waarbij wij zelf een (kleine) vergoeding kunnen krijgen voor het werk.

Zelf hebben we een enorme hekel aan combinaties die nauwelijks naar boven komen en waarvan je mag hopen dat de caravan niet in de slinger komt, of de chauffeur niet kan rijden en daarmee anderen tot last is en zelfs in gevaar brengt. We denken dat de caravanwereld, en dan met name de caravangebruikers gebaat zijn bij goede en onafhankelijke voorlichting over het gebruik van hun combinatie en het rijden ermee.

Echt objectief en onafhankelijk
Caravantrekker.nl is geheel onafhankelijk. Ondanks dat de financiering van deze site door sponsors en reclame geschiedt zijn onze berekeningen en adviezen geheel objectief. Wij geven de adviezen gebaseerd op onze kennis en ervaring die we opgedaan hebben als enthousiaste caravanners die hun caravan het hele jaar door gebruiken en ermee reizen van Noord tot Zuid-Europa. Daarbij spreken we veel mensen uit de auto- en caravanwereld en houden de “vakliteratuur” goed bij. Via caravantrekker.nl hopen we dat veel mensen meer plezier van hun caravan hebben……

Met vriendelijke groet,

Bert Wijnen en Menno van der Heijden














Artikel links