Computertip cds en dvds branden met NeroBurnlite10

Elke computergebruiker brand of kopieerd wel eens een cd of dvd. Daar is alleleri software voor al dan niet gratis. Veel van die pakketten zijn inmiddels verwonrder tot grote applicaties waar van alles en nog wat mee kan wat eigenlijk niets meer met de grondbeginselen van doen heeft n.l. simpel branden of kopieren. Een bekend pakket is Nero. Een zeer uitgebreid pakket wat ook veel beslag legd op de hardware vooral bij wat oudere systemen. Nero heeft nu een uitgeklede versie uitgebracht wat tot de basis is terugebracht en ook geheel gratis te gebruiken n. Burnlite 10.

Nero is een van de bekendste en meest gebruikte programma’s om audio-, video- en databestanden op een cd of dvd te branden. Ook is het mogelijk om hoesjes te ontwerpen en te printen, video- en geluidsbestanden kunnen naar verschillende formaten worden omgezet en het is mogelijk om audio-cd’s te rippen. Door deze veelvoud aan functies is het programma inmiddels ruim 200MB groot.

Nero geeft echter ook een gratis versie van zijn brandsoftware uit. In versie 9 heette die nog Nero Lite, maar dat was een enigszins verwarrende naam. Nadat Nero vanaf versie 6 flink in omvang groeide, zijn er namelijk al andere initiatieven ontstaan om een uitgeklede download aan te bieden met precies die naam. Vanaf versie 10 is de naam daarom in Nero BurnLite veranderd. Nero BurnLite is nog steeds gratis, maar het is uiteraard een sterk uitgeklede versie en die bovendien met een Ask-toolbar wordt geleverd. Zo kunnen er alleen dataschijfjes worden gebakken en cd’s of dvd’s worden gekopieerd. Wordt er om andere functionaliteit gevraagd, dan wordt er steevast een optie geboden om de volledige versie aan te schaffen. Nero heeft niet bekend gemaakt wat in deze release veranderd is.

Tijdens de installatie kun je de estra installatie opties gewoon uitvinken en de Ask toolbar kun je ook later nog verwijderen. Het pakket is in het Engels maar omdat het slechts enkele mogelijkheden heeft mag dit geen probleem zijn. En er zal wel een update komen in het Nederlands t.z.t.

Artikel links