Consensus, een nieuw begrip

Consensus, een nieuw begrip

_
  Politiek (67)

Het is weer ouderwets druk in de 2de Kamer. Men debatteert over het “to be or not to be” van de consensus die….


al enige jaren zou bestaan over het recht van zelfbestuur op de Bovenwindse eilanden. Ik teken hierbij aan, dat we het dan hebben over voormalige Nederlandse koloniën.

Nederlandse parlementariërs en hun Bovenwindse collegae, zijn het niet met elkaar eens en dat kun je intussen geen wereldnieuws noemen.

Het feit, dat de vertegenwoordiging uit het zonnige deel van ons voormalige Koninkrijk zich met de hakken in het zand verzet tegen het al vele jaren bekende ontwerp voor de verzelfstandiging, wekt mijn verwondering. Luisterend naar de soms zéér heftige toon van de discussie, lijkt het of men een half uur geleden pas op de hoogte was. E.e.a. komt voor 99% voor in het verweer van de nieuwe zelfstandigen.

Waar gaat het eigenlijk over? Het plan heet officiëel Staatkundige vernieuwing en bestaat eigenlijk al sinds 1995. De bedoeling is dat de eilanden Curaçao en Sint Maarten, net als Aruba een eigen Parlement krijgen en let wel “binnen” het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden een soort Nederlandse gemeentes, die kiesrecht hebben in de 2de Kamer.

Uit deze constructie (door de Nederlandse politiek consensus genoemd), blijkt overduidelijk dat onze bemoeienis nog voortduurt.

In de content van het document staat echter óók dat de betrokken eilanden het recht hebben voor volledige zelfstandigheid te kiezen.

En dit beste lezers, knarst als zand tussen de tandwielen. Men verwelkomt de financiële hulp van Nederland bij de implementatie van de nieuwe bestuursvorm, maar wijst de controle hierop heftig af.

Alsof een bijna failliete zaak een financiële injectie krijgt en vervolgens zegt “weg wezen, de rest is onze zaak”. Het opvallendste argument hiervoor is dat Nederland een schuld dient af te lossen. De meningen hierover zijn uiteraard verdeeld en het gaat voor deze bijdrage te ver dit te verklaren. De eilanden en Nederland staan hierin echt lijnrecht tegenover elkaar.

Men verwacht echter dat deze hekele affaire eind 2010 is opgelost, want dan kunnen de Nederlandse Antillen volgens plan worden opgeheven. Voorlopig gaat het debat verder en als we het Parlement oneerbiedig vergelijken met een kippenhok, dan zal er nog veel gekakeld moeten worden.

Geplaatst door Centurion59
15 april 2010 10:46
137 keer bekeken.