Corona app KBO-PCOB plaatst vraagtekens, opiniestuk

Manon van der Kaa
Manon van der Kaa

‘’Het kabinet werkt aan een app om het coronavirus te bestrijden. Maar een deel van de senioren is nog niet digitaa’’, Manon Vanderkaa, directeur van de KBO-PCOB.

Bij de KBO-PCOB staat de ouderentelefoon roodgloeiend. ‘’Zo kregen we een telefoontje van een mevrouw van 86 jaar’’ vertelt Manon van der Kaa. ‘’Haar hele leven maatschappelijk actief geweest. Maar vanwege de coronacrisis blijft ze nu helemaal thuis. Haar kinderen, getroffen door griep, komen niet langs vanwege besmettingsgevaar.

Snel-snel

De boodschappen worden snel, snel, in de gang gezet. Ze kijkt niet uit naar de paasdagen. Weliswaar volgt ze de kerkdienst via de televisie, maar ze heeft geen smartphone of tablet. Voor haar dus geen contact met de paastafel van de familie, of genieten van de vele ‘coronaconcerten’ en voorstellingen die via internet te zien zijn. Ze heeft geen idee. Een ‘leen-ipad’ heeft ook niet zoveel zin, want mevrouw is slechtziend, en de instructie is ook lastig op afstand.’’
Aan haar moest Van der Kaa denken toen minister Hugo de Jonge ons tijdens de persconferentie van de regering over de komst van twee apps informeerde, waarmee ze coronabesmettingen verder willen indammen. De ene app volgt wie er met een besmet persoon in contact is geweest, de andere is voor coronapatiënten en houdt de gezondheid in de gaten. Beide apps zijn bedoeld om mensen te beschermen in een kwetsbare situatie, waaronder juist nu veel ouderen.

Innovaties

Maar zijn senioren goed betrokken bij deze innovaties? Het smartphonegebruik is in de afgelopen tien jaar spectaculair gestegen. Zo heeft inmiddels 58 procent van de mensen boven de 65 jaar een tablet en 72 procent een smartphone. Van de gepensioneerden heeft 87 procent internet. Dit zegt echter nog niet alles.
Uit onderzoek van KBO-PCOB blijkt k dat nog lang niet iedereen ook digivaardig is. Denk aan een app installeren, blue tooth aan zetten of een document uploaden. Veel senioren gebruiken heus wel apps, maar tot nu toe veelal voor mobiliteit, zoals parkeerapps, ov-informatie of spelletjes als wordfeud en rummikub. Maar veel minder voor domotica en gezondheid.

KBO-PCOB s er niet gerust op

Gaan ze de corona-apps dan wel installeren en gebruiken, ook nu bijvoorbeeld de vrijwillige tabletcoach niet even langs kan komen? We zijn er niet gerust op. KBO-PCOB heeft grote waardering voor de regering die alles op alles zet om mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Het beleid werkt tot nu toe positief, waarbij er ook nog verbeteringen te maken zijn, zoals bij de thuiszorg. We begeven ons nu dan ook niet in de discussie over technische beperkingen en privacy, die volop losbarst. We vragen simpelweg één ding aan de rijksoverheid: betrek oudere computergebruikers bij deze ontwikkelingen.

Laat deze innovatie echt inclusief zijn, voor alle groepen senioren. Zodat niet alleen de digitaal handige zestigers en zeventigers, maar ook de genoemde dame van 86 jaar van de corona-apps kunnen profiteren.

Artikel links