Corona hakt erin Tien procent ouderen tobt met slaapproblemen

KBO-PCOB deed onderzoek naar het welbebinden van oudere tijdens corona. 2.000 senioren namen daaraan deel. Hun gemiddelde leeftijd is 74 jaar. Het vond plaats eind januari/begin februari. De steun voor het kabinetsbeleid wankelt.

Overdag valt het mee, maar ‘s nachts lig ik 68 jaar) met mijn man (85) wakker. Vooral na de persconferentie van gisteren. Ik ben blij dat het weer zachter wordt. Dan kunnen we buiten zitten. Verder komen we nergens,. We zijn de pandemie meer dan zat en daarin zijn we niet de e enige.

Crisis valt ons zwaar
Premier Rutte gaf het al aan in de coronapersconferentie: “Hoe langer deze crisis duurt, hoe zwaarder het ons valt”. Niet alleen bij jongeren, ook bij ouderen hakt corona erin.
Sinds het uitbreken ervan heeft de helft (49%) van de senioren meer last van somberheid of zit daar tegenaan. Tien procent heeft zelfs meer last van slaapproblemen dan voorheen.

Onderzoek KBO-PCOB
Dit blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Marcel Sturkenboom, directeur KBO-PCOB: “Het is een bevestiging van wat we het afgelopen jaar zien. Sommige senioren geven aan dat deze coronaperiode aanvoelt als een huisarrest zonder enkelband en een leven zonder doel. Dat zijn natuurlijk gevoelens die je niet moet negeren. Ook bij ouderen is de mentale gezondheid in het geding.”

Mentaal en lichamelijk
Maar niet alleen mentaal, ook lichamelijk heeft corona gevolgen, vooral bij de mensen die de ziekte hebben opgelopen. Zo voelt bijna de helft (46%) van de senioren die corona gehad hebben zich minder gezond dan voorheen. Nog eens achttien procent geeft aan dat hun geestelijk welbevinden minder is geworden, zoals constante vermoeidheid.

Uitgestelde zorg
Ook is de angst voor besmetting groot, ruim twee derde (68%) maakt zich op dit moment er zorgen over om besmet te raken met het coronavirus. Die angst vertaalt zich deels ook in de uitgestelde zorg. Eén op de vijf senioren (20%) heeft een of meerdere keren zélf zorg of hulp uitgesteld, zoals een bezoek aan de huisarts of controle bij een specialist in het ziekenhuis. Een kwart geeft aan dat de zorgverlener de zorg heeft uitgesteld. Sturkenboom: “Sommige senioren zijn bang om slechter het ziekenhuis of de huisartsenpost uit te komen, dan ze erin gingen. En dat kan nog weleens een probleem worden. We moeten voorkomen dat uitgestelde zorg als een boemerang op ons terug komt.”

Draagvlak
Op dit moment vindt nog een groot deel van de senioren (43%) dat het kabinet de coronacrisis goed aanpakt. Maar die steun wankelt wel. Ruim dertig procent (32%) weet het nog niet zo en een kwart (25%) van de senioren vindt dat de regering het niet goed doet.








Artikel links