Coronaschulden Sandra Doevendans opent online Geldstresscaf

Ex-cafébaas en Statenlid van de Provincie Noord-Holland Sandra Doevendans het eerste Geldstresscafé van Nederland voor mensen die kampen met coronaschulden. Zij wil hiermee het taboe op geldproblemen doorbreken en tips geven om uit de geldzorgen te komen en blijven. Het café is online en gratis.

Sandra Doevendans, foto: Wouter Zaalberg
Sandra Doevendans, foto: Wouter Zaalberg

Ruim 1 op de 5 Nederlandse huishoudens tobt met geldzorgen. In grote steden als Amsterdam, Utrecht of Den Haag loopt dit zelfs op naar ruim 1 op de 3 mensen. Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat ze hulp zoeken. ”Mensen durven niet over hun geldzorgen te praten”, zegt ze.

Anoniem meeluisteren
Het Geldstresscafé is bedoeld om mensen met schulden over hun geldzorgen te laten praten met ervaringsdeskundigen en hulpverleners. Om de drempel laag te houden kun je ook anoniem meeluisteren.
Sandra. “Ik geloof in lotgenotencontact. Mensen herkennen zich in elkaar waardoor ze makkelijker over hun geldzorgen praten. Ze zijn ineens niet meer ‘de enige’.”
Zelf belandde Doevendans als café-eigenaar 12 jaar in de schulden. Sinds drie jaar heeft ze een schone lei.

Hulp
“Geldstress heeft een grote impact op je gezondheid”, zegt Sandra Doevendans. “Mensen krijgen lichamelijke klachten, slapen slecht en kunnen zelfs in een burnout of depressie belanden.”
De ex-cafébaas en politica opent het Geldstresscafé in samenwerking met sociaal financieel hulpverlener Jitta Slotboom. “Met dit café hoop ik dat mensen het taboe sneller laten varen en steun vinden bij elkaar. Er moet meer begrip komen komen voor mensen met geldzorgen. Pas dan wordt de schaamte minder en durven mensen ook eerder hulp te zoeken.”

Aanmelden
Het online Geldstresscafé start op donderdag 4 maart datum om 20.00 uur en duurt een uur. Aanmelden is gratis en kan via www.geldstresscafe.nl. Sandra Doevendans is Statenlid van de provincie Noord-Holland. Begin dit jaar verscheen haar boek Schone Lei, een praktische handleiding over hoe je het beste omgaat met schulden.


Artikel links