Coronavirus EU hanteert voortaan n kleurenkaart om risicos aan te geve

Foto: Pixabay CC
Foto: Pixabay CC

De 27 landen (lidstaten) van de Europese Unie hanteren voortaan allemaal dezelfde kleuren om aan te geven hoe ernstig een land of regio besmet is.

Wekelijks gepubliceerd
De lidstaten zijn het vandaag eens geworden over een geco√∂rdineerde aanpak van de reisbeperkingen in verband met de coronapandemie. Alle lidstaten zullen voortaan dezelfde kaart gebruiken, waarop de risiconiveaus in de Europese regio’s worden weergegeven met een verkeerslichtensysteem. Deze kaart zal wekelijks worden gepubliceerd door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding. De regio’s krijgen een van de kleuren groen, oranje en rood, en grijs als er onvoldoende informatie is.

Quarantaine- of testverplichting
Aan de hand van deze kaart beslissen de lidstaten om bepaalde beperkingen, zoals een quarantaine- of testverplichting, in te voeren voor reizigers uit andere gebieden. De lidstaten hebben afgesproken dat er voor reizigers uit groene gebieden geen beperkingen, zoals verplichte quarantaine of testen, zullen gelden. Wanneer reizigers uit een oranje of rode regio komen, kunnen zij verwachten dat beperkende maatregelen worden opgelegd. Volgens de aanbeveling moeten de lidstaten een onderscheid maken tussen oranje en rode gebieden.

De kaart geeft reizigers ook algemene informatie over het risiconiveau op hun bestemming. In combinatie met de informatie op het webplatform Re-open EU kunnen reizigers te weten komen of zij aan bepaalde maatregelen zullen worden onderworpen als zij naar een andere regio in de EU reizen.

Meer informatie en bron: Europese Unie