Creatieve ideen om eenzaamheid in verpleeghuizen te verlichten

Be-zoe-kers-re-ge-ling om je dierbare vader, moeder of ander te mogen bezoeken. Het zint de organisatie en zorgerkers van verpleeghuizen niets. Daarom nemen ze allerlei initiatjeven zodat mensen hun dierbaren in het verpleeghuis toch veilig kunnen zien en spreken. Van partytenten tot paardentrailers.

Inspiratie voor anderen
Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Verpleeghuizen hebben op allerlei verschillende manieren aparte ruimtes gecreëerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het is fijn om te zien dat verpleeghuizen zo ondernemend en creatief meedenken met de familie.”


Warme sfeer

Het principe van de ruimtes is bij alle verpleeghuizen hetzelfde: er is een aparte ingang voor de bewoner en voor het familielid. Een tussen-raam zorgt ervoor dat familie en bewoner ieder aan hun kant van het raam blijven, maar elkaar goed kunnen zien en spreken. De ruimtes zijn gezellig ingericht en aangekleed. Soms is de buitenkant mooi beschilderd met tekeningen. Kortom er wordt alles aan gedaan om een warme sfeer te creëren.

Creatieve ideeën
Verpleeghuizen hebben bijvoorbeeld:
● speciale bezoekerscontainers,
● gezellig ingerichte tenten
● een tijdelijke aanbouw bij een kamer op de begane grond met een deur naar buiten,
● een glazen tuinhuis met meerdere bezoekerskamers,
● een omgebouwde directiekamer. of een paardentrailer.

Inspiratiebron voor anderen

Liannen den Haan hoopt dat deze voorbeelden andere verpleeghuizen inspireren om ook zoiets te organiseren. ‘’Het stopzetten van fysiek bezoek aan de bewoners van verpleeghuizen is helaas een noodzakelijke, maar zeer verdrietige maatregel. We horen veel emotionele verhalen van mensen die ons bellen en mailen. Het is dan ook heel mooi dat er op veel plekken initiatieven zijn die toch een vorm van persoonlijk contact mogelijk maken. Op een prettige, maar vooral veilige manier.”

Andere vormen van contact
Deze vormen van contact zullen niet voor alle verpleeghuisbewoners geschikt zijn. En de capaciteit is natuurlijk ook beperkt. Daarom wordt er binnen verpleeghuizen ook ingezet op beeldbellen, het sturen van speciale video-wenskaartjes en het gebruik van Familienet: een online platform waarmee berichtjes en foto’s met familie kan worden gedeeld.

Verruimen bezoekersregeling
Liane den Haan: “Deze alternatieve oplossingen vervangen natuurlijk nooit het echte fysieke contact. Maar het is beter dan elkaar helemaal niet kunnen zien. Hopelijk kunnen we binnenkort heel langzaam de bezoekersregeling wat verruimen door voorzichtig te proberen wat er mogelijk is binnen de richtlijnen van de RIVM. Uiteraard alleen als dat niet ten koste gaat van de gezondheid van de kwetsbare bewoners in verpleeghuizen.”
Artikel links
 anbo