De aanschaf van een zangvogel

Magazine  »  Wandelen, fietsen & natuur (407 artikelen)  »  Natuur (263 artikelen)

Vogels zijn kleurrijke, levendige dieren die vaak nog zingen of praten ook. Kanarievrouwtjes zijn een uitzondering: deze zingen niet. Vogels zijn echter ook dieren die iedere dag verzorgd moeten worden en geen halve dag zonder voer of water kunnen. Tot de gemakkelijk te houden vogelsoorten behoren de kanarie, zebravink, agapornis en de grasparkiet. Ze stellen geen hoge eisen aan de verzorging en huisvesting. Bovendien zijn ze goedkoop, gaan snel tot broeden over en zijn in ontzettend veel kleurslagen te koop. Het zijn allemaal vogels die hoofdzakelijk met zaden gevoerd kunnen worden.

Bij de aanschaf moet men erop letten dat de vogels levendig zijn en niet in een hoekje op de grond zitten of als een bolletje op de stok. Ze mogen niet mager zijn. Dit is te voelen aan het borstbeen van de vogel. Een magere vogel heeft een ‘scherp’ borstbeen. De veertjes aan de onderzijde bij de staart mogen niet besmeurd zijn. Dit kan wijzen op diarree. Bij het blazen van de veertjes op de onderbuik mogen geen donkerrode of donkerpaarse vlekken te zien zijn.

Eén of meerdere vogels?
Een kooivogel alleen houden kan wel als de eigenaar veel thuis is en genoeg aandacht geeft aan de vogel. Als dat niet het geval is bestaat het risico dat de vogel eenzaam en ongelukkig wordt, zichzelf gaat kaal pikken en uiteindelijk dood gaat. Dan is het verstandig om meerdere vogels te nemen. Het makkelijkste is om ze tegelijk aan te schaffen. Het hangt nog wel eens af van de soort vogel of een later binnengebrachte nieuwkomer verdragen wordt, maar in de meeste gevallen gaat het goed. Vraag hierover om advies in de winkel of aan de kweker. Belangrijk is wel dat de kooi bij meerdere vogels ruim genoeg is. Dat maakt de kans op conflicten kleiner. Er kunnen allerlei combinaties worden aangeschaft, zoals twee vrouwtjes, twee mannetjes of een mannetje en een vrouwtje. Of dit mogelijk is hangt af van de soort. Een paartje samen betekent niet altijd automatisch dat er nakomelingen zullen komen. Bovendien is het niet altijd makkelijk aan de buitenkant te zien of je met een mannetje of vrouwtje te maken hebt.

Dr. Paul Overgaauw
Platform Verantwoord Huisdierenbezit
www.huisdieren.nu