De Dag Dat Ons Pensioen Op Is avond over pensioenakkoord – 5 sept.

Magazine  »  Actualiteiten (702 artikelen)  »  Financieel (103 artikelen)

Er wordt heftig gediscussieerd over het nieuwe pensioenakkoord. Feit blijft dat niemand meer in staat lijkt om gewone mensen uit te leggen wat er aan de hand is. De hoogste tijd dus voor BKB en De Balie om hier een avond over te organiseren. Op 5 september krijg je alle uitleg over het pensioenakkoord, van 20.00 tot 22.00 in debatcentrum de Balie. Wat gebeurt er in dit akkoord en welke effecten heeft het op de korte en langere termijn? En hoe zit het met de houding van jongeren t.o.v. het nieuwe akkoord? Na afloop ga je naar huis met kennis en overzicht van de huidige situatie.

pensioen

Programma


Aanwezige sprekers zijn onder anderen:
– Bas Jacobs (econoom). Hij was eerder o.a. onderzoeker bij het Centraal Planbureau en is sinds 2007 hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus School of Economics. Hij waarschuwt voor de gevaren van een welvaartsvaste AOW.
– Wouter Koolmees (D66), oud topambtenaar bij Financiën en een van de meest uitgesproken Kamerleden tegen het akkoord.
– Roos Vermeij, Kamerlid voor de PvdA. Zij komt specifiek op voor de belangen van jongeren met een laag inkomen in het nieuwe pensioenakkoord.
– Sywert van Lienden, 21 jaar en politiek analist. Van Lienden werkt momenteel aan een boek over dit onderwerp.
– Jesse Klaver is aanwezig, 25 jaar, oud CNV jongerenvoorzitter en Kamerlid voor GroenLinks. Verdedigde eerst de sociale partners, maar draaide om tijdens het pensioendebat. Sindsdien voert Klaver fel oppositie tegen het akkoord.
Onderwerpen die verder aan bod komen zijn: de afwezigheid van jongeren in de discussie om hun eigen pensioen, de verhoging van de pensioenleeftijd en pensioenfondsen die ondanks falende systemen nog meer dan nu mogen gaan speculeren met premies.
pensioen
De Dag dat Ons Pensioen op is

De discussie over pensioenen klinkt voor veel jonge mensen als een probleem van babyboomers, actievoerders in Oranje hesjes met FNV-logo’s. Nadere bestudering van het nieuwe pensioenakkoord leert echter dat het in de toekomst juist hun probleem wordt. De verborgen gebreken die schuilgaan achter het akkoord zijn verontrustend. Anderen stellen weer dat dit het beste compromis is dat er in het huidige krachtenveld mogelijk is.

Praktische informatie

‘De Dag dat Ons Pensioen op is’
Ma 5 september – 20.00-22.00 – debatcentrum De Balie – Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Kaarten zijn verkrijgbaar via http://www.debalie.nl/ticketpagina.jsp