De Gedichtenwedstrijd 2022 geopend Inzenden van 1 oktober tm 31 decemb

De inzedtermijn van de dertiende editie van De Gedichtenwedstrijd is geopend! De Gedichtenwedstrijd 2022 bekroont het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar 2021. De competitie staat open voor professionele dichters én voor amateurs. De hoofdprijs bedraagt € 10.000: de grootste prijs ter wereld voor één gedicht. De Gedichtenwedstrijd heeft als doelstelling: het genereren van aandacht voor poëzie, het enthousiasmeren van Nederlanders en Vlamingen voor de dichtkunst en het bieden van een podium aan bekende dichters en nieuwe talenten. Deelname en jurering zijn anoniem.

cc pixabay
cc pixabay

Deelname
Vanaf 1 oktober 2021 kan iedereen gedichten inzenden voor editie 2022 van De Gedichtenwedstrijd. De gedichten worden geanonimiseerd beoordeeld; dat maakt het selectieproces zo eerlijk mogelijk. Deelnemers horen eind januari of ze doorgaan naar de tweede ronde. In februari wordt een top 100 samengesteld en op 19 maart wordt het winnende gedicht bekendgemaakt. Iedere deelnemer mag onbeperkt gedichten insturen. Per inzending wordt een tegemoetkoming gevraagd in de kosten van deelname van € 5,00 (incl. BTW).

Prijzen
De winnaar ontvangt maar liefst € 10.000, de tweede en derde prijs bedragen € 3.000 en € 1.500. Winnaars krijgen door de prijs een publiek (of een uitgever) en de honderd beste gedichten worden gepubliceerd in de speciale wedstrijdbundel, uitgegeven door Poëziecentrum Gent.

Achtergrond
De Gedichtenwedstrijd beleeft zijn dertiende editie. Afgelopen editie werden er 7023 gedichten ingezonden, waarvan 18% afkomstig uit Vlaanderen. De prijs werd tussen 2009 en 2019 georganiseerd onder de naam Turing Gedichtenwedstrijd. Sinds het begin van de wedstrijd in 2009 hebben ruim 22.000 dichters bijna 100.000 gedichten ingezonden. De vorige editie van De Gedichtenwedstrijd werd gewonnen door Sascha Beernaert, de tweede prijs was voor Gerda Posthumus en de derde prijs voor Elianne van Elderen.

Organisatie
De Gedichtenwedstrijd wordt georganiseerd door Prijs de Poëzie, een productie van de Poëzieclub. De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, het Lirafonds, School der Poëzie en het Peterich/van Beuningen fonds – en alle deelnemers.

Het reglement en de werkwijze zijn te vinden op www.prijsdepoezie.nl.