De Greyhound, een ras van adel

Greyhounds zijn sociale honden.
Greyhounds zijn sociale honden.

De Greyhound is een zeer oud ras. In Egyptische en Assyrische culturen van 4000-3000 bC waren reeds afbeeldingen aanwezig die lijken op de Greyhound zoals we die nu kennen. De Greyhound is een toonbeeld van elegantie en souplesse, het is niet gek dat in vroegere tijden de adel deze hond hield, niet alleen vanwege zijn jacht kwaliteiten maar ook om de schoonheid, snelheid en zachte aard.

Het is een fabeltje dat windhonden niet aan agility zouden kunnen doen. Ze zijn alleen snel verveeld maar in springen zijn ze kampioen.
Het is een fabeltje dat windhonden niet aan agility zouden kunnen doen. Ze zijn alleen snel verveeld maar in springen zijn ze kampioen.

De Greyhound komt al eeuwen voor in Groot-Brittannië. Over de herkomst zijn verschillende verhalen, zo lees je soms dat de Feniciërs ze per boot uit het Midden-Oosten meebrachten; maar een ander veel gehoorde verklaring is dat de Arabieren de oorspronkelijke fokkers zijn van dit ras. Doordat de bewoners geisoleerd leefden in de woestijn kan er raszuiver gefokt worden, er was immers geen invloed van andere soorten. Zeker is dat hij al in het 9de eeuwse Engeland voorkwam. Er werd met de greyhound voornamelijk gejaagd, later toen het geweer in gebruik kwam bij de jacht, werd de greyhound overbodig en is men gaan racen met dit supersnelle ras.

Snelheid
De Greyhound is een van de snelste honden ter wereld. Hij kan snelheden bereiken van 60 à 70 kilometer per uur.

Lui
Iedere eigenaar van een Greyhound zal beamen dat het oerluie honden zijn. Zo snel ze zich kunnen voortbewegen des te luier zijn ze in huis. Ze passen zich makkelijk aan en kunnen zich in de kleinste mandjes opvouwen. Sommige Greyhounds zijn echte jagers en pas daarom ook altijd op met andere kleine dieren, met name buiten zijn katten vaak niet veilig. In huis leven Greyhounds vaak probleemloos met katten samen. Een Greyhound luistert wanneer hij dat wil, het zijn gevoelige dieren die niet reageren op harde stemmen of schreeuwen. Met enige overredingskracht krijgt men vaak mee gedaan.

Bouw
De Greyhoud is een krachtige hond met veel spier kracht en een edele uitstraling,het lichaam sterk gebouwd en van flinke afmeting. Hij is goed gespierd,symmetrisch van vorm en heeft een lang hooft met een lichte stop,lange hals en goedgevormde en geplaatste schouder party. Verder heeft hij een diepe borstkas,een ruim lichaam en goedafgetekende lendenen en een krachtige achterhand. Stevige beenderen krachtige gesloten voeten soepele ledenmaten die in sterke mate het kenmerkende type en de kwaliteit benadrukken.

Bijzonderheden
De Greyhound is een intelligente hond, lief, trekt nauwelijks aan de lijn, het zijn geen blaffers (en geen wakers). Ze zijn zacht van karakter en erg aanhankelijk. Ze kunnen makkelijk 14 jaar worden, door hun korte vacht zijn ze snel droog en hebben behalve een wekelijkse borstelbeurt weinig vachtverzorging nodig. Een Greyhound reu kan 70-75 cm worden en een teef 68-71 cm. Een greyhound heeft wel beweging nodig. Drie maal per dag een rondje rond het huis is niet voldoende. Het beste is als hij minimaal een keer per dag goed kan rennen.

Wantoestanden in Spanje
Helaas is het ras ten prooi gevallen aan mishandelingen met name in Spanje waar de honden gebruikt worden voor (illegale) races en jachtpartijen. Wanneer een hond niet meer voldoet wordt hij vaak op gruwelijke wijze gemarteld of vermoord. Jaarlijks sterven er zo’n 30.000 greyhounds en galgo’s (de Spaanse greyhound). De honden worden vaak in erbarmelijke toestanden gehouden, de hele dag opgepropt in een te kleine kennel of kooi, aan een touw of ketting. Soms zonder enige bescherming tegen de brandende Spaanse zon. Het fokken van een Greyhound/Galgo is goedkoop en simpel, een reu en een aantal teven en zo nu en dan een homp brood met wat vuil water. Enige vorm van controle is er niet.

De fokteefjes worden keer op keer gedekt, zo gauw de pups kunnen lopen wordt er gekeken welke geschikt zijn voor de renbaan, de manier waarop dit gebeurt is wederom te schokkend voor woorden. De pups die niet voldoen worden aan hun lot overgelaten of gewoon in een gat gegooid.

De Greyhound/Galgo is in Spanje een werkhond, geen huishond, ze worden gezien als een werktuig wat je weg kan doen als het niet meer functioneert.

Als een Greyhound na een aantal jaren racen minder goed gaat presteren en dus geen geld meer verdient voor zijn baas, is zijn lot onzeker. Hij kan verkocht worden voor de vivisectie, op straat gegooid, mishandeld of vermoord. De nieuwe generatie wacht immers ….

Toch is er hoop, al is het weinig, niet alleen komen er meer opvangcentra met geweldige vrijwilligers die de honden opsporen en ze helpen, er worden in Spanje zelf meer en meer Greyhounds/Galgo’s geadopteerd door mensen die inzien wat een geweldige honden het zijn. Het komt zelfs nu wel eens voor dat een jager of boer een ‘bekeuring’ krijgt voor het mishandelen van zijn honden (hoewel dit nog weinig voorstelt maar een paar jaar geleden was dit nog ondenkbaar).

Er is echter nog een lange weg te gaan, een hele lange weg, toch elke hond die gered kan worden is er eentje en gelukkig zijn er ook steeds meer organisaties die begrijpen dat er ter plaatse meer moet gebeuren zoals de politiek beïnvloeden (o.a. petities) en educatie projecten om de jeugd te leren hoe met dieren om te gaan.

Er zijn in Nederland meerdere organisaties die zich inzetten om het lot van de Greyhound in Spanje te verbeteren en die deze honden naar Nederland brengen voor adoptie.

Het is ook een fabeltje dat greyhounds niet met katten overweg zouden kunnen. Menige greyhound leeft samen met een of meerdere katten.
Het is ook een fabeltje dat greyhounds niet met katten overweg zouden kunnen. Menige greyhound leeft samen met een of meerdere katten.

Ook de podenco is een Spaans ras wat aan veel mishandeling bloot staat.
Ook de podenco is een Spaans ras wat aan veel mishandeling bloot staat.

Het zijn adelijke honden met een prachtige uitstraling.
Het zijn adelijke honden met een prachtige uitstraling.

Artikel links